Nova diskografija – Orkestarska dela Rimskog-Korsakova

Večerašnju emisiju ispuniće orkestarske kompozicije Nikolaja Rimskog-Korsakova koje su u interpretaciji orkestra Filharmonije iz Osla i dirigenta Vasilija Petrenka objavljene sredinom juna za izdavačku kuću Lavo klasiks.

Ova godina, neobična po svemu u svetu klasične muzike, za ruskog dirigenta Vasilija Petrenka trebalo je da označi veliku promenu u karijeri, jer je nakon sedam godina na čelu Filharmonije iz Osla, na početku sezone 2020/2021. trebalo da stane za pult Kraljevske filharmonije iz Londona.

Iako je oproštajni nastup sa norveškim orkestrom otkazan, diskografska aktivnost ovih umetnika skrenula je pažnju javnosti još jednom na njihovu veoma uspešnu saradnju. Nakon kritički hvaljenih izdanja sa simfonijskim poemama Riharda Štrausa, objavljenim za istu diskografsku kuću, Petrenko je ovog puta odabrao još jednog vrsnog poznavaoca orkestarskog zvuka - Nikolaja Rimskog-Korsakova. Udružujući posvećenost članova ovog orkestra i sopstvenu pasiju prema zvucima domovine, Petrenko je odabrao program koji spaja popularna orkestarska ostvarenja kao što su Španski kapričo i Šeherezada, sa uvertirom Ruski uskršnji festival. U ovom delu, ističe se njegovo iskustvo horskog muziciranja, sa pažljivim vođenjem melodijskih deonica, koje se smenjuju sa prozračnim zvukom orkestra.

Snimak Španskog kapriča opus 34 po rečima kritike „pršti od energije u početnom stavu Alborada", a ističu se i linije duvača u drugom stavu koji dočaravaju vrelinu andaluzijskih noći.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво