Muzika za film

Paskal Genj za film „Malpaso” Hektora Valdeza

Valdez, rođen 1989, je reditelj mlađe generacije, iz Dominikanske Republike, koji se bavi filmskom umetnošću više od deset godina. Njegov film Malpaso nosi naziv po gradiću koji se nalazi na granici Haitija i Dominikanske Republike, gde žive braća blizanci Kandido i Braulio. Odrastajući bez majke i oca, Braulio pomaže dedi u prodaji uglja na pijaci u graničnom pojasu, dok Kandido ostaje kod kuće, usamljen, zbog svog albinizma. Njihov život biva poljuljan iz temelja kada ostanu bez dede, te Braulio premuzima na sebe brigu o bratu dok Kandido počinje da sanja o povratku oca.

Muziku za ovaj film radio je francuski, klasično obrazovani, kompozitor Paskal Genj koji već trideset pet godina živi u Baskiji, koliko se i bavi pisanjem muzike za kratke, dokumentarne i igrane filmove. U njegovom opusu se nalazi oko osamdeset naslova priznatih, pre svega španskih, ali i svetskih reditelja. Dobitnik je više nagrada i priznanja iz oblasti filmske muzike u Argentini, Španiji, Finskoj kao i Evropskog udruženja filmskih kompozitora. Muzika za film Malpaso donela je Paskalu Genju treću po redu nagradu Filmskog festivala u Malagi, održanog od 21. do 30. avgusta.

Numere na albumu Malpaso su veoma tople i bogato orkestrirane. Iz tog umirujućeg fona povremeno se izdvaja akustični solo gitare. Genj ne preza ni od povremenog diskretnog prisustva elektronike, što ne čudi budući da se u njegovom opusu nalaze i elektroakustične kompozicije. Centralnu poziciju na albumu zauzima numera Malpaso koja je u trajanju od osam minuta ne samo najduža, nego i dramaturški najkompleksnija i najdramatičnija.

Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво