Nova diskografija – Album „Barikade”

Predstavljamo album koji su za izdavačku kuću Erato u aprilu objavili čembalista Žan Rondo i lautista Toma Danford.

Ovaj zajednički prvenac dvojice izuzetnih umetnika posvećenih interpretaciji barokne muzike, bio je neočekivan, pre svega zbog činjenice da u baroknoj literaturi ne postoje dela napisana za ova dva instrumenta. Ali to ih nije sprečilo da udahnu sasvim novi život muzici Kuprena, Marea, Forkerea, De Vizea, Šarpantjea, D'Anglbera i Ramoa, stvarajući jedno od najzanimljivijih kamernih izdanja ove godine. Oslanjajući se na zapise baroknih dela koji su ostavljali dosta mesta improvizaciji, osmelili su se da naprave sopstvene verzije nekih od poznatih stranica ove literature, ali u verziji za čembalo i arhilautu. Pozivajući se na činjenicu da su na dvoru Luja XIV umetnici popur Marea, Robera de Vizea i Kuprena radili istovremeno i vrlo verovatno svirali zajedno, Rondo i Danford su pristupili njihovoj muzici po uzoru na 'džem sešn' muzičare, svirajući zajedno barokne 'hitove'. Rezultat je interpretacija koja je spontana, a istovremeno savršeno usaglašena, sa frazama koje 'dišu' na isti način i 'pulsom' koji dolazi prirodno, nakon bogatog iskustva međusobnog slušanja.

Ovi umetnici prvi put su zajedno svirali pre sedam godina, kao deo 'kontinua' u okviru ansambla Ambasadori, i ubrzo su ustanovili da između njih postoji duboko umetničko razumevanje. Žan Rondo je to nedavno ovako opisao u intervjuu za Njujork Tajms: „Počeli smo da vežbamo bez ikakvog dogovaranja, a pravili smo iste pokrete i dinamiku, udišući muziku. Zaista smo imali nešto zajedničko. Ne dešava se tako često da sretnete muzičara sa kojim se nešto tako desi: mi govorimo istim jezikom; ne moramo da koristimo reči tokom probe da bismo objasnili kako nešto treba da zvuči; samo pustimo muzici da teče", istakao je Žan Rondo.

Ova spontanost i pokretljivost osećaju se u svim numerama na albumu, od Tajanstvenih barikada Fransoa Kuprena, prema kojima je album dobio ime, preko aranžmana De Vizeove Svite za teorbu u de molu, te komada Forkerea i D'Anglbera. Na albumu se ovi vrsni umetnici predstavljaju u po jednoj solističkoj numeri - Danford u delikatnom komadu Marena Marea Ljudski glasovi, a Rondo u Kuprenovom Preludijumu u De duru, dok osvežavajući zvučni kontrast unose tri vokalno-instrumentalne numere u kojima se kao solisti pojavljuju mecosopran Lea Dezandre i bariton Mark Mojon. Svojim pristupom baroknoj literaturi, koju su tretirali sa izvesnom slobodom praveći ove aranžmane, ali nikada ne kompromitujući partiturni zapis, ovi umetnici su demonstrirali najbolje karakteristike zajedničkog muziciranja - sposobnost međusobnog slušanja i deljenja iste muzičke vizije, koji je ovaj zajednički diskografski prvenac učinio jednim od najprijatnih muzičkih iznenađenja ove godine.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи