Svetske muzičke pozornice

Kamerna dela Franca Šuberta i Petra Čajkovskog. Izvode članovi Danskog nacionalnog simfonijskog orkestra, a kao solisti nastupaju violinista Nikolaj Šeps-Znajder i pijanistkinja Katrine Gislinge. Snimak je sa koncerta održanog bez publike 4. juna ove godine u Koncertnoj dvorani u Kopenhagenu.

U naredne dve emisije reprodukovaćemo snimke sa nedavno održanih koncerta u Koncertnoj dvorani u Kopenhagenu, koje smo dobili posredstvom međunarodne razmene Euroradija. Oba koncerta održana su bez publike, uz poštovanje mera predostrožnosti zbog pandemije oboljenja Covid 19. 

Na koncertu koji reprodukujemo u emisiji nastupili su članovi Danskog nacionalnog simfonijskog orkestra, uz sudelovanje dvoje poznatih danskih solista: violiniste Nikolaja Šeps-Znajdera i pijanistkinje Katrine Gislinge. Na programu su bila dva istaknuta dela kamerne muzike iz epohe romantizma: Klavirski kvintet u A duru Franca Šuberta nazvan Pastrmka, kao i gudački sekstet Uspomena iz Firence, opus 70 Petra Čajkovskog.

Pijanistkinja Katrine Gislinge, koja će izvoditi solističku deonicu u Šubertovom ostvarenju, prve pouke na klaviru dobila je još u šestoj godini. Nakon uspešno završenih studija na Kraljevskoj danskoj muzičkoj akademiji u Kopenhagenu 1990. godine, pohađala je specijalističke studije u Njujorku i Londonu. Sarađivala je sa važnim svetskim umetnicima, a kritičari kao vredne izdvajaju njene nastupe sa violinistom Gidonom Kremerom, gudačkim kvartetom Petersen, kao i dirigentima poput Gustava Dudamela, Hajnriha Šifa i Adama Fišera. Muzicirala je i na brojnim letnjim festivalima u Meksiku, Monpeljeu, kao i na Festivalu kamerne muzike u Lokenhausu. Interesantno je istaći da je Katrine Gislinge 1990. godine za Dojče Gramofon objavila disk sa klavirskim delima i time postala prva danska pijanistkinja koja je snimala za ovu produkcijsku kuću.  

Šubertov klavirski kvintet nazvan Pastrmka pisan je 1819, kada je kompozitor imao samo dvadeset dve godine, a objavljen tek 1829, godinu dana nakon njegove smrti. Delo je nastalo prema Šubertovoj istoimenoj solo pesmi, koju je ovaj austrijski majstor lida i jedan od najznačajnijih autora ranog romantizma, upotrebio kao temu za variranje u četvrtom stavu. Ovo delo sviraće članovi Danskog nacionalnog simfonijskog orkestra, u sastavu: Dmitrij Golovanov, viola, Sukjong Hong, violončelo i Hoel Gonzalez, kontrabas. Solistkinja je pijanistkinja Katrine Gislinge, a kao gost nastupa i violinista Nikolaj Šeps-Znajder. 

U drugom delu koncerta izveden je sekstet Uspomena iz Firence, opus 70 Petra Čajkovskog. Delo, pisano 1890. godine nakon kompozitorovog boravka u ovom italijanskom gradu, u periodu dok je radio na operi Pikova dama, posvećeno je Kamernom muzičkom društvu iz Sankt Peterburga, kao znak zahvalnosti nakon kompozitorovog promovisanja u počasnog člana ovog društva. Premijera je upriličena 1892. godine.

U ovom ostvarenju Petra Čajkovskog slušaćemo danskog violinistu Nikolaja Šeps-Znajdera, koji je još od najranije mladosti osvajao brojne nagrade, među kojima se posebno izdvaja prva nagrada na međunarodnom takmičenju Karl Nilsen koju je osvojio sa svega šesnaest godina, dok je 1997. bio laureat takmičenja Kraljica Elizabeta u Briselu. Ovaj umetnik, kojeg kritičari opisuju kao violinistu koji neguje inteligentan pristup u muziciranju, sa veoma duševnim, strasnim i ushićenim izrazom, nastupao je sa vodećim svetskim orkestrima poput Berlinske i Bečke filharmonije, Londonskog simfonijskog orkestra i Njujorške filharmonije.

Pored Nikolaja Šeps-Znajdera, sudeluju i članovi Danskog nacionalnog simfonijskog orkestra, u sastavu: Tereza La Kur, violina, Katrine Bundgard i Dmitrij Golovanov, viole, i Sukjong Hong i Piter Morison, violončela. 

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара