Svetske muzičke pozornice

Pratićete četvrtu, završnu emisiju ciklusa u kojem reprodukujemo snimke koncerata koji su zabeleženi ovog proleća u Crkvi Isusa Hrista u Dalemu u Berlinu, a koje smo dobili posredstvom međunarodne razmene Euroradija. Ovi koncerti održani su u skladu sa pravilima kojih se treba pridržavati usled pandemije virusnog oboljenja Covid-19: sa minimumom rastojanja od dva metra između izvođača (kojih maksimalno može da bude dvadeset), kao i da na nastupima ne bude publike.

U večerašnjoj emisiji reprodukujemo snimak koji su članovi ansambla Akademija za staru muziku iz Berlina zabeležili 9. aprila, a na kojem su izvedena ostvarenja baroknih autora: Johana Sebastijana Baha, Johana Jakoba Frobergera, Đuzepa Kolombija, Žaka Otetera, Hajnriha Bibera i Johana Šmelcera.

Na početku emisije slušaćete tri dela: Bahovu Sonatu u Ge duru za flautu, violinu i kontinuo. Sviraju: Kristof Huntgeburt, Bernhard Fork i Rafael Aplerman. Potom sledi kompozicija za čembalo Johana Jakoba Frobergera, pod naslovom Tombo napravljen u Parizu povodom smrti gospodina Blanšroša. Ovim delom Froberger je odao počast poznatom francuskom baroknom lautisti Šarlu Fluriju. Na čembalu ovo delo će svirati Rafael Alperman. Nakon toga slušaćete kompoziciju Truba i čakona italijanskog baroknog majstora Đuzepa Kolombija, inače jednog od vodećih muzičara i kompozitora iz Modene koji su radili na dvoru, kao i u Katedrali. Kolombijevo delo izvode Jan Frajhajt, violončelo i Rafael Alperman, čembalo.       

Prelide za flautu Žaka Otetera slušaćete u interpretaciji Kristofa Huntgeburta. Nakon toga sledi Sonata broj 10, nazvana Raspeće Hajnriha Bibera, iz ciklusa Misterije rozarijuma u kojima se opisuju Hristov život i stradanje. Sviraju: Bernhard Fork, violina i Rafael Alperman, čembalo. Potom, u istom izvođenju, sledi i Sonata u ge molu Johana Šmelcera.

Do kraja koncerta koji reprodukujemo u emisiji, violinista Bernhard Fork i čembalista Rafael Alperman, kao i flautista Kristof Huntgeburt i violončelista Jan Frajhajt interpretiraće dva dela Johana Sebastijana Baha: Fantaziju iz ciklusa Hromatska fantazija i fuga u de molu, kao odlomke iz Muzičke žrtve – kolekcije kanona, fuga i drugih komada koji su, kako pojedni istorijski izvori navode, zasnovani na muzičkom motivu kralja Fridriha Velikog i posvećeni njemu. 

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи