Opera – Đuzepe Verdi: Rigoleto

Emitujemo snimak opere „Rigoleto” Đuzepa Verdija zabeležen 5. oktobra 2018. godine, tokom koncertnog izvođenja u Filharmoniji u Luksemburgu.

U naslovnoj ulozi nastupio je bariton Sajmon Kinlisajd, dok je Đildu izvodila Ekaterina Sjurina. Kao Vojvoda od Mantove nastupio je Saimir Pirgu, Stanislav Trofimov je bio Sparafučile, a njegovu sestru Madalenu je izvodila Alisa Kolosova. Horom Bečke filharmonije i Filharmonijom iz Luksemburga dirigovao je Gustavo Himeno.

Ova opera se smatra početkom Verdijeve zrelosti, vododelnicom između „ranih" dela i niza repetoarski važnih opera koje će uslediti. Ipak, treba napomenuti da je većinu formalnih inovacija koje susrećemo u Rigoletu, Verdi već testirao u svojim prethodnim ostvarenjima, a neke susrećemo i u delima njegovih savremenika. Ali, ni jedna od ranijih opera italijanskog majstora nije tako savršeno dramaturški izvedena, stilski konzistentna, dramski upečatljiva. U tom smislu, Rigoleto je pre svega plod novog osećaja za muzičku karakterizaciju, gde likovi – posebno Rigoleta i Đilde – bivaju snažno i kompleksno psihološki izvajani unutar fromalnih normi italijanske opere. Upravo emotivna autentičnost ovih junaka je ono što ostaje neprevaziđeno u Rigoletu do današnjih dana. Verdi se u ovom delu obraća nekim od svojih preokupacija, a to su odnos između roditelja i dece, jalovost osvete, raspolućenost pojedinca između moći i dubokih osećanja, u saosećajnom pogledu kompozitora na tragikomediju ljudske egzistencije. 

Urednica Ksenija Stevanović



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара