Direktan prenos iz Kelna

U petak, 5. juna, Treći program Radio Beograda se pridružuje obeležavanju Uneskovog Svetskog dana zaštite životne sredine, direktnim prenosom koncerta koji će biti emitovan na talasima nemačkog radija WDR3. Ovaj koncert predstavlja istinski ’tour de force’ kolega iz Kelna, kao i Evropske radiodifuzne unije, čijih će čak trinaest članica direktno prenositi ovaj događaj. Uprkos pandemiji koja je zahvatila čitav svet, zahvaljujući saradnji muzičara iz Šangaja, Beča i Kelna, publika će biti u prilici da čuje „Pastoralnu simfoniju” Ludviga van Betovena i dela kineskog kompozitora Tana Duna, uključujući i premijeru kompozicije „Molitva i blagoslov” koja je posvećena svim žrtvama virusa SARS-CoV-2.

Ovaj koncert je trebalo da bude vrhunac projekta Betovenov Pastoralni dan, kojim bi se, uz Uneskov Svetski dan zaštite životne sredine, u Kelnu, nedaleko Bona, rodnog grada Ludviga van Betovena, obeležila i 250. godišnjica rođenja kompozitora. Kineski kompozitor i dirigent Tan Dun trebalo je da diriguje Simfonijskim orkestrom Zapadnonemačkog radija u Sali Filharmonije u Kelnu, dok je perkusionista Martin Grubinger, trebalo da nastupi kao solista u Dunovom koncertu Suze prirode. Nažalost, zbog pandemije Korona virusa, ovo nije bilo moguće. Tan Dun je morao da ostane u Šangaju, a Martin Grubinger u Beču.

Ipak, virus nije uspeo da zaustavi održavanje večerašnjeg koncerta – zahvaljujući međunarodnoj saradnji i velikim naporima muzičara i tehničkog osoblja radija u Beču i Kelnu, publika će čuti ova dela, ali sada u sasvim jedinstvenim verzijama, osmišljenim tako da se istovremeno ispune smernice zdravstvenih stručnjaka, ali i publici pruži mogućnost da uživa u muzici. Tako će Betovenova Pastoralna simfonija biti predstavljena u kamernoj verziji iz pera kompozitorovog savremenika Mihaela Gotfrida Fišera, koja je napisana za samo dve violine, dve viole i dva violončela.

Kompoziciju Suze prirode Tana Duna, inspirisanu velikim prirodnim katastrofama kao što su zemljotres koji je pogodio Kinu 2008. godine, cunami u Fukušimi i uragan koji je opustošio delove Njujorka, čućete sa snimka koji su u Beču zabeležili Martin Grubinger i njegov ansambl. Ipak, vrhunac večeri predstavljaće premijerno izvođenje nove verzije kompozicije Molitva i blagoslov Tana Duna, koju su 'zajedno' odsvirali muzičari iz Beča i Kelna. Naime, Martin Grubinger je na vibrafonu odsvirao melodiju koju sopran peva u originalnoj verziji dela. Grubinger i njegove kolege u Beču su takođe snimili i deonice dva tam-tama i poslali ih u Keln, gde su muzičari iz Simfonijskog orkestra Zapadnonemačkog radija snimili ostale partove – preostale deonice tam-tamova i gudača – usaglašavajući ih sa izvođenjem kolega iz Beča tako što su slušali njihovo izvođenje na slušalicama, prateći njihov tempo.

Rezultat ovog procesa ćemo čuti u petak, 5. juna: međunarodnu saradnju između Šangaja, Beča i Kelna kao muzički odgovor na Korona virus.

Urednice prenosa: Irina Maksimović-Šašić i Ivana Neimarević



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи