Muzika sveta

Numere sa albuma „Pesme kauboja i kantri himne” koje izvodi Džon Buras. Snimci su zabeleženi 1987. godine u Teksasu, a objavila ih je francuska produkcijska kuća Okora 2003. godine.

Džon Buras je rođen 1923. godine u Teksasu. Od ranog detinjstva interesovao se za muziku započevši da svira mandolinu. Nakon završene srednje škole priključio se američkoj vojsci sa kojom je, tokom Drugog svetskog rata, bio stacioniran na Novoj Gvineji i u Indiji. Nakon povratka u Teksas, na ranču svog oca je krotio i trenirao konje, dok je slobodno vreme koristio kako bi učio da svira gitaru, usnu harmoniku i fidl. Sredinom pedesetih godina prošlog veka, kao rodeo kauboj, uspešno je učestvovao na takmičenjima širom Teksasa, a jedno vreme je bio i vlasnik rodeo arene. Treba reći da ove manifestacije u današnjem vremenu čuvaju živim kaubojsku kulturu i identitet. 

U programskoj knjižici koja prati ovaj album, folklorista Alen Govener, jedan od osnivača udruženja Documentary Arts, osnovanog 1985. godine sa ciljem da se „predstave nove perspektive istorijskih tema i baci novo svetlo na raznolike kulture", ističe sledeće Burasove reči: „dok su drugi rodeo kauboji tokom putovanja željno iščekivali veče kako bi izašli u grad, ja bih ostajao u kampu i svirao. Pokušavao sam da se prisetim svih pesama koje pamtim iz detinjstva, ali i kantri himni iz pesmarica". Interesantno je istaći da je, u saradnji sa Govenerom, Džon Buras 1989. godine održao solistički koncert u Parizu, u Institutu svetskih kultura, promovišući upravo cilj ove organizacije - zaštitu kulturne raznolikosti i kulturnih identiteta.

Album broji dvadeset četiri numere i kroz njih Džon Buras evocira duh prošlih vremena, živote kauboja, njihove tuge i nade; pesme govore o borbi čoveka sa silama prirode, ali i sa različitim raspoloženjima ljudi.

Emisiju je pripremila Irina Maksimović Šašić




Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво