Svetske muzičke pozornice

Dela Đoakina Rosinija (uvertira za operu „Viljem Tel”) i Dmitrija Šostakoviča (Prvi koncert za violončelo u Es duru, opus 107 i Petnaesta simfonija u A duru, opus 141). Izvodi Roterdamska filharmonija pod upravom Valerija Gergieva, počasnog dirigenta ovog ansambla. Solista je violončelista Gotje Kapison. Snimak je sa koncerta održanog 25. januara ove godine u velikoj sali dvorane Konserthebau u Amsterdamu.

Glavna sala amsterdamske dvorane Konserthebau ubraja se u red najznačajnijih u svetu kako zbog svoje izuzetne akustike i posebne atmosfere, tako i zbog istorijski značajnih koncerata. Naime, u ovog sali Gustav Maler, Rihard Štraus i Igor Stravinski dirigovali su svoje kompozicije, Sergej Rahmanjinov je svirao svoje klavirske koncerte, a u njoj su muzicirali, između ostalih velikana muzičke scene, i Lenard Bernstajn, Vladimir Horovic i Jehudi Menjuhin.

Šostakovič je Prvi koncert za violončelo komponovao 1959. godine za Mstislava Rostropoviča, koji ga je premijerno svirao 4. oktobra iste godine u Velikoj dvorani Konzervatorijuma u tadašnjem Lenjingradu, uz pratnju filharmonije ovog grada kojom je dirigovao Jevgenij Mravinski.

U Petnaestoj simfoniji u A duru, opus 141 iz 1971. godine, Šostakovič rekapitulira svoj život, koristeći ne samo citate iz svojih ranijih dela, već i fragmente ostvarenja drugih autora poput Glinke, Rahmanjinova i Malera, ali uvek u izmenjenim verzijama. Simfonija počinje i završava u prodavnici igračaka, uz zvuke zvona, a kojima kompozitor ispisuje svoje „zbogom". Interesantno je istaći da je u prvom stavu koristio melodiju iz Rosinijeve opere Viljem Tel, a delo je premijerno izvedeno u Moskvi 8. januara 1972. godine kada je Simfonijskim orkestom Ujedinjenih radija i televizije dirigovao kompozitorov sin Maksim Šostakovič.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašićbroj komentara 0 pošalji komentar