Gramofonija - Kompozicije za flautu i gitaru

Reprodukujemo snimke u interpretaciji Miloša Jurkoviča i Jozefa Žapke. Emitovaćemo zapise sa ploče koju je objavila produkcijska kuća Opus 1983. godine.

Ploča koju večeras predstavljamo se izdvaja po tome što su na njenoj realizaciji radili tehničari koji su bili afirmisani i kao muzički stvaraoci. Najpre treba pomenuti supervizora snimanja Martina Burlasa, slovačkog kompozitora koji je pored snimanja i komponovanja dela za simfonijski orkestar, krajem osamdesetih postao čuven i u svetu elektroakustičke muzike kao autor i promoter slovačkog savremenog stvaralaštva. Snimatelj koji je realizovao ove zapise, Peter Slonimski, često je nastupao kao gitarista na pločama čiji se žanrovski okviri protežu od Betovena do slovačke pop muzike. Samim tim, značajno je čuti na koji način je izvođačko i stvaralačko iskustvo tehničke ekipe doprinelo zvučnim kvalitetima ovih snimaka, zabeleženim u novembru 1981. godine, u studiju "Kaliba" u Bratislavi.

Slušaćete kompozicije Pjetra Lokatelija, Maura Đulijanija, Marija Kastelnuova Tedeska, Eitora Vila-Lobosa, Morisa Ravela i Žaka Ibera.

Autor Milan Milojković

Urednica Sanja Kunjadić

 

broj komentara 0 pošalji komentar