Hronika Trećeg programa

Možete slušati osvrt Bojane Popov na knjigu Alana L. Mitlmana „Između Kanta i Kabale: Uvod u filozofiju judaizma Isaka Brojera” koju je objavio State University of New York Press.

Iask Brojer bio je nemačko-jevrejski mislilac, doktor nemačkog prava, posvećen Kantovoj filozofiji i član Kant Geselshafft-a do odlaska iz Trećeg Rajha. Kako ističe Alan Mitlman, Brojerova generacija je ironično osećala ubrzanost zbog pada jevrejske celovitosti u vreme kada su prosvećenost i filozofski idealizam ustupili mesto materijalizmu. „Nova orijentacija", kojoj je Brojer kontekstualno pripadao na religijskom nivou, osporavala je psihološke, estetske i običajne osnove religijskog života, braneći teocentrizam, a podrazumevala je i dekonstrukciju uma, ili šire gledano, moderne intelektualne kulture. Racionalizam je morao biti zamenjen postavljanjem ontološki fundamentalne realnosti jevrejskog Bića i njegovog primata nad vremenski i kulturalno uslovljenim tvorevinama, komentariše Bojana Popov. Od epistemologije do filozofije prava, čitalac Miltmanove knjige će biti podstaknut da zajedno s Brojerom postavi osnovna pitanja o jevrejskom identitetu. Ova pitanja su sama po sebi filozofična, jer se odnose na problem univerzalnog i partikularnog, na judaizam kao opštečovečanski religijski potencijal i judaizam kao ontologiju partikulariteta.

Čitala Biljana Jovanović.
Urednica emisije Tanja Mijović.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се