Muzika sveta – Projekat Small Island Big Song

Slušaćete numere sa albuma „Small Island Big Song” Toma Kola i Bao Bao Čena.

Ideja za ovaj album (koji je ubrzo postao deo velikog istraživačkog projekta!) potekla je od australijskog muzičkog producenta i filmskog reditelja Toma Kola i njegovog tajvanskog kolege, producenta Bao Bao Čena, koji su krenuli na trogodišnje putovanje sa Tajvana prateći drevne zapise o plovidbama pomoraca vođenih okeanskim strujama i sezonskim vetrovima. Projekat Small Island Big Song  inspirisan je i austronežanskom teorijom migracija koja ističe da mnoge današnje okeanske kulture vode poreklo iz Tajvana, i teži da kroz muziku uspostavi veze, naglasi sličnosti i regionalne razlike instrumenata, jezika i ritma, između tradicionalnih kultura Madagaskara, Singapura, Indonezije, Tahitija, Bornea, Malezije, Solomonskih ostrva, Papua Nove Gvineje, Havaja, Uskršnjih ostrva i Novog Zelanda.

Na ovom, neuobičajenom istraživačkom putu Tim Kol i Bao Bao Čen zvukom i slikom su zabeležili izvođenja na stotine autohtonih muzičara, a za album su odabrali 18 reprezentativnih numera. Sve numere su snimljene u prirodi (u svom originalnom prostoru!), interpretirane na tradicionalnim instrumentima i na jezicima naroda koji su ih izvodili. Između ostalih primera, na albumu možemo čuti pevanje grupe naroda Dajek iz Bornea koji su zabeležili u prašumama malezijske države Saravak, potom muziciranje ansambla sa Papua Nove Gvineje koji svira na instrumentima izrađenim od bambusa, a koje je snimljeno na zabačenoj plaži ostrva Bugenvil u jugoistočnom Pacifiku, ansambla Taonga pūoro instrumenata naroda Maori sa Novog Zelanda, kao i živahnog malajskog kompang ansambla iz Singapura.

Inače, numerama objavljenim na albumu Small Island Big Song autori su podsetili na aktuelne teme o klimatskim promenama i rizik porasta nivoa vode okeana koji može uticati na raseljavanje stanovništva sa ovih prostora. Prošle godine album je odlikovan nagradom britanskog časopisa Songlines za najbolje izdanje u kategoriji Azija i Pacifik.

Emisiju je uredila Irina Maksimović Šašić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи