Muzika viva

Dela američkog kompozitora Majkla Gordona, osnivača poznatog ansambla Beng on a Ken.

Ovaj autor je odrastao u Nikaragvi, a formalno obrazovanje je završio na Univerzitetu Jejl u klasi Martina Bresnika. Muzika ovog autora je melodična, ritmična, ali i sirova, nastala u okviru postmoderne estetičke, odnosno postminimalističke muzičke paradigme. Drugim rečima, u njegovom opusu popularna kultura spaja se sa elementima klasične muzike i savremene avangarde, to jest repetitivnost se umrežava sa modalnošću i disonancom. Gordonov stil je hrabar i direktan, baziran na jasno čitljivim referencama i porukama.

Koncert za fagot Opservacije na vazduhu Majkla Gordona nastao je kao porudžbina Orkestra doba prosvećenosti kako bi ga izveo na svojim instrumentima iz epohe, kao i za virutoznog fagotistu Pitera Velana. Ova Gordonova kompozicija je omaž britanskom naučniku i teologu Džozefu Prisliju koji je živeo na prelazu iz XVIII u XIX vek. Autor je zamišljao sastanke u Klubu poštenih Vigovaca (Club of Honest Whigs) u kojem su se susretali Prisli, Bendžamin Frenklin i druge poznate ličnosti Prosvetiteljstva. Fagot je personifikovao jednog od Prosvetitelja u razgovoru sa svojim kolegama, odnosno drugim instrumentima.

Gordonovo delo Gotam iz 2015. godine nastalo je u saradnji sa filmskim režiserom Bilom Morisonom, čiji je cilj da se aura jednog grada - u ovom slučaju Njujorka u kojem obojica žive - prikaže uz pomoć muzike i slika. U pitanju je audiovizuelni projekat, u kojem slika prati muzička dešavanja, a ne obrnuto. Krajnji rezultat je intenzivni, bučni, uzbudljivi i pomalo prljavi sonični pejzaži koji uspevaju da uhvate nešto od uzavrelosti američkog metropolisa.

Urednica Ksenija Stevanović



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи