Johan Georg Likl i kamerna muzika

U četvrtoj, poslednjoj emisiji ciklusa kojim obeležavamo 250 godina od rođenja austrijskog kompozitora Johana Georga Likla slušaćete muziku za duvačke ansamble ovog autora i njegovog savremenika, Franca Kromera.

Kompozicije za ansamble duvačkih instrumenata, poznate i kao partite ili harmoniemusik, bile su karakteristične za habzburšku muzičku tradiciju i izrazito popularne u aristokratskim domovima koji su mogli da okupe ansambl neophodan za njihovo izvođenje. Među vodećim kompozitorima u ovom žanru ubrajao se Franc Kromer, deset godina stariji od Likla.

Kasacija za obou, klarinet, hornu i fagot ubraja se među najambicioznija kamerna dela Johana Georga Likla. Likl je ovo delo štampao u Beču oko 1799. godine kod malo poznatog izdavača po imenu Eder i u narednom stoleću skoro svi primerci ovog izdanja bili su izgubljeni. Muzikolog Albert Andro pronašao je 1910. nepotpuni primerak i objavio ga 1936. godine, misleći da je reč o izgubljenom delu Volfganga Amadeusa Mocarta. Savremena istraživanja muzikologa Rajnera Šotšteta u Mađarskoj nacionalnoj biblioteci potvrdila su Liklovo autorstvo i upotpunila partituru. U ovom periodu Likl je komponovao više dela za duvačke ansamble, uključujući kasaciju i dva sektesta opus 11, u kojima je kao standard uspostavio petostavačnu strukturu ciklusa, sa dva igračka stava, i to sa menuetom na mestu drugog i polkom na mestu četvrtog stava. U Liklovoj kasaciji, centralni lagani stav pisan je u obliku teme sa varijacijama.

Autor Srđan Atanasovski
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи