Gramofonija – Ričard Moris izvodi dela američkih kompozitora za orgulje

Reprodukujemo snimke orguljskih ostvarenja američkih kompozitora iz 19. veka sa ploče koju je objavila produkcijska kuća New World Records 1976. godine.

Moris je bio jedan od najaktivnijih američkih orguljaša u drugoj polovini XX veka, iako se na osnovu relativno malog broja snimaka objavljenih na pločama to ne može uvideti. Njegova karijera je počela veoma rano, kada je nakon završenih osnovnih studija dobio stipendiju francuske vlade za usavršavanje kod Nađe Bulanže, a zatim je kao dobitnik Fulbrajt stipendije, nastavio svoje studije u Beču kod Riharda Hauzera. Njegovi snimci su najčešće bili tematski objedinjeni na vinilima, te je pored ploče posvećene američkim stvaraocima XIX veka, objavljivao i albume sa muzikom za crkvene praznike i snimke retko izvođenih virtuoznih solističkih kompozicija. Danas su njegovi zapisi značajni i zbog naročitih modela orgulja američkih graditelja na kojima je svirao, a čiji je tadašnji zvuk sačuvan na Morisovim pločama.

Kompanija New World Records je u kolekcionarskim krugovima bila poznata pre svega zbog svoje serije Antologija snimljene američke muzike, kojoj pripada i ploča koju emitujemo. Pod ovom etiketom su objavljivani istorijski značajni snimci, dokumentarnog karaktera i gotovo svih žanrova muzike u SAD, ali i komercijalna izdanja izvođača pop muzike. Istorijski period od gotovo dva veka koji pokriva ova edicija, ilustrovan je najčešće raritetnim zapisima poznatih muzičara ili snimcima retkih instrumenata američkih konstruktora. U tom smislu je Morisova ploča vrlo dobar primer toga kakav je repertoar promovisala ova kuća.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво