Svetske muzičke pozornice

Dela Olivera Nasena, Bendžamina Britna i Petra Čajkovskog izvode Londonska filharmonija i dirigent Vladimir Jurovski. Solistkinja je violinistkinja Julija Fišer. Snimak je sa koncerta održanog 27. septembra ove godine u Rojal Festival Holu u Londonu

Ovim koncertom Londonska filharmonija sa šefom dirigentom Vladimirom Jurovskim nastavlja svoj jednogodišnji ciklus pod nazivom Ostrvo zvukova, istražujući uticaj britanskih autora u svetu klasične muzike.

Prva tačka na koncertu bila je kompozicija za kamerni orkestar Obrade Skrjabina britanskog savremenog autora Olivera Nasena, koji je preminuo prošle godine. U ovom delu, nastalom pre četrdeset godina, Nasen je iskoristio pet klavirskih minijatura Aleksandra Skrjabina i aranžirao ih za kamerni orkestar. Ove minijature nastale su u periodu kada je Skrjabin počeo da eksperimentiše sa harmonijom, a njihovi naslovi su: Želja, Nijanse, Ples milovanja, List iz albuma i Enigma.

Solističku deonicu u Violinskom koncertu opus 15 Bendžamina Britna, tumačila je Julija Fišer Interpretacije ove nemačke violinistkinje plene pre svega muzičkim izrazom koji od slušaoca zahteva aktivno učešće u percepciji muzičke poruke. Duboko lična u doživljaju i interpretaciji muzike, ova violinistkinja iako suvereno vlada svim elementima izvođačke tehnike, u prvi plan postavlja svoju konceptualizaciju emocionalnog sloja kompozicije.

Poslednja tačka na koncertu bila je Patetična simfonija Petra Čajkovskog.

Autorka emisije Jelena Damjanović

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара