Imaginarni pejzaži

Predstavićemo najnoviji album Čiheija Hatakejame Zaboravljeno brdo – Forgotten Hill koji je 20. septembra objavljen za australijsku diskografsku kuću Room40.

Kao što je to slučaj i sa drugim recentnim ostvarenjima ovog japanskog ambijentalnog elektroničara, impuls za nastanak numera pružila su umetnikova putovanja po Japanu, kao i istorija ove zemlje. Ovaj put Hatakejama ispreda zvučnu priču o regiji Asuka, gde se nalazila drevna prestonica Japana - Nara. U ovoj danas ruralnoj oblasti nalaze se stare grobne humke odnosno tumulusi nazvane na japanskom kofun. Hatakejamu je posebno privukao Išibutaji kofun - čija je kamena struktura ogoljena, i nalazi se na vrhu brda, otkrivena, a ne ukopana u zemlju.

Autor kaže "Došao sam da je posetim u proleće i bio sam jedina osoba u blizini. Ne znam kakve priče su uhvaćene u ovoj grobnici, šta su sve ove stene videle i čule. Kad sam stajao ispred, obuhvatilo me je osećanje da želim da uđem u humku. Kad sam ušao u kamenu odaju osetio sam snažni osećaj pritiska. Kad sam sišao u unutrašnju prostoriju, ovaj pritisak je postao još jači, što je za mene bilo neobična i posebna senzacija", kaže Hatakejama. Takođe, za njega je unutrašnjost grobnice bila najmanje portal u prošlost, a mnogo više začudan, čak vanzemaljski prostor. Umetnik je potom otišao u obližnji Asuka-dera hram gde se nalazi velika statua Bude, za koju se govori da je najstarija u Japanu. Ono što ga je privuklo je osećaj da je oko ovog hrama - inače nekadašnje palate - bio razvijeni grad, a da se danas tu nalaze samo polja pirinča.

U tom pogledu, Čihei Hatakejama je na albumu Zaboravljeno brdo muzičkim sredstvima istkao priču o ovoj poseti svojim rafiniranim ambijentalnim jezikom, koji je lako prepoznatljiv i osobeno slušljiv. Umetnik sam kaže da je ovo album "o vremenu, o gubljenju orijentacije, o razmišljanju gde se uistinu prošlost, sadašnjost i budućnost mogu sresti i pod kojim uslovima".

Urednica: Ksenija Stevanović.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи