Hronika Trećeg programa

Možete slušati osvrt Dubravke Stajić na studiju Marije Obradović „Hronika tranzicionog groblja. Privatizacija društvenog kapitala u Srbiji od 1989. do 2012. godine”, čiji su izdavači Nova srpska politička misao i Institut za noviju istoriju Srbije iz Beograda.

Istoričarka Marija Obradović u svojoj knjizi Hronika tranzicionog groblja, primenom istorijsko-genetskog metoda i na osnovu sociološko-ekonomskih analiza, prati procese u privatizaciji srpske privrede od 1989. do 2012. godine. Kako nas obaveštava Dubravka Stajić, ova obimna studija sastoji se od sedam poglavlja, među kojima je šesto najznačajnije jer donosi podatke i kritiku privatizacije u svim njenim fazama i promenama, počev od zakona o preduzećima Socijalističke Republike Srbije do završetka procesa tranzicije. U ovom delu studije autorka taksativno navodi 460 preduzeća koja su, usled tranzicije, prestala sa proizvodnom delatnošću, navodeći da je deindustrijalizacija jedan od strateških ciljeva globalizacije.

Rezimirajući procese privatizacije, u završnom delu knjige, Marija Obradović je rekonstruisala proces propadanja nekad uglednih preduzeća, ali i povezivanje i razvoj nove klijentelističke buržoazije. Knjiga Hronika tranzicionog groblja nije klasično istoriografsko štivo, već se pre radi o multidisciplinarnom delu, zasnovanom na ozbiljnoj dokumentaciji, kojim je autorka jasno i dosledno pokazala svoju teorijsko-idejnu opredeljenost i svoj stav prema predatorskim metodama neoliberalnog kapitalizma.

Čitala Biljana Jovanović.
Urednica emisije Tanja Mijović.

broj komentara 0 pošalji komentar
Hronika Hronika

Autor:
Treći program

Kao kulturno-informativani nedeljnik Trećeg programa, HRONIKA svakog ponedeljka donosi osvrte i prikaze aktuelnih pojava i dešavanja u umetnosti i nauci. [ detaljnije ]