Читај ми!

Antologija srpske muzike

Komična opera u tri čina „Seljaci” Petra Konjovića

Izvode Hor i Simfonijski orkestar Radio-televizije Beograd. Diriguje Borislav Pašćan. Uloge tumače: Žarko Cvejić, bas kao Marinko; Nikola Jančić, tenor je Andrija; Đorđe Đurđević, bas – Stanojlo; Zvonimir Krnetić, tenor – Zdravko; Tomislav Reno, tenor – Maksim; Nikola Mitić, bariton kao Milić; Dušan Janković, bariton je Milisav; Aleksandar Veselinović, bas kao Radisav. Sopran Olga Đokić je Ljubica; mecosopran Olga Milošević – Petra; a Milica Miladinović, mecosopran kao Živana. Snimak je zabeležen 1968. godine.

Opera Seljaci komponovana je 1951. godine na tekst komada Đido Janka Veselinovića i Dragomira Brzaka, a u preradi Jovana Konjovića. Premijerno je izvedena na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 3. marta 1951. godine pod upravom Predraga Miloševića.

Kako ukazuje Vlastimir Peričić, preuzevši uz slobodno variranje neke od pesama koje je već Davorin Jenko uneo u svoj istoimeni scenski komad, Konjović dodaje i druge citate narodnih melodija. Sa njima se prepliće autorova originalna invencija, pa iz toga rezultira jedan muzički izraz obojen elementima narodnog duha.

Radnja opere Seljaci odvija se u mačvanskom selu krajem 19. veka. U prvom činu vidimo skup momaka i devojaka na prelu, uz pesmu i igru. Tu su parovi Zdravko i Ljubica i Milić i Petra. Nespretni Maksim uzalud pokušava da privuče Ljubičinu pažnju.

U drugom činu Zdravkov otac Marinko i Ljubičin otac Stanojlo ugovaraju proševinu, o čemu Ljubica, sva srećna, obaveštava Zdravka preko njegove snahe Živane. Međutim, tog istog dana u mačvanskom selu održavaju se izbori za kmeta, na kojima dotadašnji kmet Marinko gubi, te na njegovo mesto dolazi Andrija, otac Maksimov.

U trećem činu Marinko, kivan na Stanojla, koji je podržao njegovog protivkandidata, naređuje Zdravku da se odrekne Stanojlove kćeri, koju već prosi Andrija za svog sina. Međutim, uz Milićevu podršku, Zdravko je rešen da se bori do kraja. Ljubica odlazi u Zdravkovu kuću, a Marinko, van sebe od besa, poseže pištolj na svog sina. Pošto je izbegao ranjavanje, otac se oduševi njegovom srčanošću i blagoslovi mladence. Andrija i Stanojlo uviđaju da su zakasnili i da je u toku svadbeno veselje.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво