Hronika Trećeg programa

Emitovaćemo osvrt Ljiljane Ćinkul na izložbu Biljane Đurđević „Uvod u oruđe delanja", kao i osvrt Radomira Putnika na peti tom „Istorije srpskog pozorišta od srednjeg veka do modernog doba" čiji je autor Borivoje S. Stojković.

U Galeriji savremene umetnosti u Pančevu 10. januara izložen je novi ciklus radova Biljane Đurđević „Uvod u oruđe delanja". Po rečima Ljiljane Ćinkul, ovaj ciklus predstavlja rad u procesu dugom četiri godine, u okviru kojeg umetnica nastavlja da istražuje dramu identiteta, fenomene osujećenosti i otuđenja, teskobu, traumu, strah, nasilje. Postavkom u Pančevu dominira slika „Oruđe delanja" (platno dimenzija 255x662 centimetra), a tri slike iz 2018. godine - „Železnička stanica", „Ulazak u stanicu" i „Panorama - kroz kadrove modernističke arhitekture, čiji su objekti lišeni značenja i značaja, ukazuju na beznadežnost devastiranja i odumiranja prostora. Osim slika, na izložbi su prikazani i kadrovi animacije za film, odnosno multiplikacija muške figure u različitim fazama vežbe za repetiranje pištolja.

* * *

Objavljivanjem petog toma Istorije srpskog pozorišta od srednjeg veka do modernog doba Borivoja Stojkovića (1909-1984) Muzej pozorišne umetnosti Srbije okončao je svoj značajan izdačaki poduhvat i dao vredan priog obeležavanju 150-godišnjice Narodnog pozorišta u Beogradu. Kako nas obaveštava Radomir Putnik, podnaslov petog toma je Dopune i kazala, na početku je biografija Borivoja Stojkovića koju je priredio Zoran T. Jovanović, a potom sledi Stojkovićeva studija Istorijski pregled srpske pozorišne kritike, zbirka pozorišnih tekstova Draži preko rampe, te eseji: „O ukusu naše pozorišne publike", „Razmišljanja o pozorištu", „Napomene o režiji", „Istorijski razvoj naše dikcije", „Istorijski razvoj naše glume" i „Od diletantizma do umetnosti", a knjigu zaključuje rad Zorana Jovanovića „Prilog bibliografiji radova o srpskom pozorištu".

Urednica emisije Tanja Mijović.

broj komentara 0 pošalji komentar
Hronika Hronika

Autor:
Treći program

Kao kulturno-informativani nedeljnik Trećeg programa, HRONIKA svakog ponedeljka donosi osvrte i prikaze aktuelnih pojava i dešavanja u umetnosti i nauci. [ detaljnije ]