Sa beogradskih scena

U večerašnjoj emisiji slušaćete snimak koncerta violiniste Roberta Lakatoša i Vojvođankog simfonijskog orkestra, zabeležen 23. novembra 2015. godine u dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu. Za dirigentskim pultom bio je Filip Grinberg, umetnički direktor i dirigent Kijevske filharmonije.

Vojvođanski simfonijski orkestar je 23. novembra 2015, prvi put od osnivanja 2011. godine, nastupio u Beogradu. Ovog puta sa njima je svirao Robert Lakatoš, koji se samo dve godine ranije predstavio kao jedan od najmlađih solista sa kojim je ovaj orekstar nastupao.

Brojne prve i specijalne nagrade na domaćim i internacionalnim takmičenjima govore o velikom talentu Roberta Lakatoša, a posebno se ističe prva nagrada na međunarodnom takmičenju „Pablo Sarasate” 2015. godine u Pamploni. Lakatoš je odrastao u porodici muzičara, a prvi mentor bio mu je otac, Imre Lakatoš. Kao najmlađi student violine u istoriji novosadske Akademije umetnosti, završio je osnovne i master studije u klasi Dejana Mihailovića. Školovanje je nastavio na Visokoj umetničkoj školi u Cirihu gde je postao stipendista švajcarske Fondacije Lira za izuzetne talente. Od 2015. godine sarađuje sa Julijanom Rahlinom na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Beču. Trenutno je zaposlen na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u zvanju docenta na gudačkom odseku. Robert Lakatoš svira na violini koju mu je ustupila na korišćenje Fondacija porodice Goh, sa gudalom ručne izrade Vladimira Radosavljevića.

Urednica emisije Marija Vukovićbroj komentara 0 pošalji komentar