Studio 6 na bis – Čeka i Mario Lažinja

Čeka i Mario Lažinja, umetnici sa Zelenortskih ostrva i iz Portugalije, nastupili su u Studiju 6 u aprilu 2017. godine.

Čeka i Mario Lažinja su svoje specifično muzičko partnerstvo zasnovali na dubokom prijateljstvu i poštovanju prema muzici koju neguju u svojim solističkim karijerama. Kod zajedničkog muziciranja oni prihvataju različite žanrove i uticaje kako bi predstavili repertoar sastavljen od originalnih kompozicija u kojima dominiraju gitarski ritmovi, sublimne klavirske melodije i izuzetni vokali ovih muzičara.

Mario Lažinja je jedan od najcenjenijih portugalskih savremenih džez pijanista i kompozitora. Njegova karijera traje već više od tri decenije, a pre svega je poznat po svojoj saradnji sa portugalskom džez pevačicom Marijom Žoao, sa kojom je nastupao i u Srbiji. Devedesetih godina, član kvarteta koji su ovi umetnici oformili, bio je gitarista Miroslav Tadić. Takođe su sarađivali i sa Bernardom Sastijem i Pedrom Brumesterom. Saradnja Marija Lažinje sa Čekom je još jedna od muzičkih avantura kojima ovaj umetnik voli da se prepušta.

Čeka je među vodećim figurama savremene muzičke scene Zelenortskih ostrva, deo nove generacije muzičara stasalih na talasima nasleđa Sezarije Evore koje još uvek odzvanja širom sveta. Rođen je na udaljenom kraju ostrva Santjago, koje često nazivaju „najafričkijim” od devet ostrva ovog atlantskog arhipelaga. Njegova muzika zvuči prirodno i nepretenciozno, a opet u njoj se sustiču reference na brojne zelenortske žanrove (batuku, funana, funason, tabanka, morna i koladera), afrički džez, folk, bluz i rok, uz stalno prisustvo narativnih formi sa kojima je odrastao. Producent Čekinog petogi albuma Boca Cafe bio je upravo Mario Lažinja.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво