Gramofonija – J. S. Bah: Violinske sonate

Reprodukujemo prvi od dva albuma sa snimcima koje je objavila produkcijska kuća Suprafon 1964. godine. Producent albuma je Miloslav Kuba, dok je snimatelj bio Miloslav Kulgan.

Početkom šezdesetih godina, Zuzana Ružičkova je skrenula pažnju evropske javnosti izuzetno uspešnim albumima sa Bahovim Goldberg varijacijama i Koncertima za čembalo, koji su, pored Čehoslovačke, bili objavljeni u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, putem kompanije Erato. U daljem približavanju svom cilju – snimanju svih Bahovih dela za čembalo – Ružičkova je sa tada mladim solistom Češke filharmonije, violinistom Jozefom Sukom, oformila duo kroz čiju aktivnost će realizovati snimke Bahovih sonata za ovaj sastav. Snimanje je obavljeno u studiju „Domovina” od 17. do 21. juna 1963. godine u stereo tehnologiji. Ovaj studio je bio jedan od najčuvenijih u to vreme upravo po kamernim ostvarenjima koja su u njemu relizovana. Kuba i Kulgan, koji su tada bili na počecima svojih kasnije veoma uspešnih karijera, modernizovali su uobičajeni zvuk čembala, ističući prostornost njegovog zvuka naglašavanjem prisustva ovog instrumenta u zvučnoj panorami. Time je produkcija snimka približena atmosferi džez ili pop albuma tog doba. Ovaj potez je, čini se, znatno doprineo popularnosti ploča Ružičkove u Čehoslovačkoj i inostranstvu, koja se početkom sedamdesetih godina mogla porediti sa izvođačima popularne muzike.

Zanimljivost u vezi sa ovim periodom jeste i to što je Suk početkom šezdesetih godina počeo da svira na Stradivarijevoj violini iz 1710. godine pod imenom Vojvoda od Kamposeličea, koju je Čehoslovačkoj nakon smrti ostavio Vaša Pržigoda.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво