Muzika sveta – Irski sastav Altan

Čućete snimak sa koncerta benda Altan, održanog 22. jula 2017. godine u Češkom Krumlovu, na 38. Folk festivalu Euroradija. Bend je nastupio u sastavu: Marjed Nji Vinji – vokal i violina, Kiran Kuran – buzuki, Kiran Turiš – violina, pištaljke, Dahi Sprul i Mark Keli – gitare i Martin Turiš – harmonika.

Tradicionalni irski bend Altan iz Okruga Donegol, u poslednjih deset godina jedan je od najuticajnijih sastava širom sveta. Bend su 1987. godine osnovali flautista Frenki Kenedi i violinistkinja Marjed Nji Vinji. Tokom proteklih trideset godina postojanja stvorili su prepoznatljiv stil i repertoar koji čine energični irski ritmovi, tradicionalna instrumentalna muzika Okruga Donegol, čiji je najbolji predstavnik Marjed Nji Vinji i senzibilne i dirljive galske pesme.

Bend Altan sarađivao je sa poznatim umetnicima poput Doli Parton, Meri Čapin Karpenter i Riki Skegs, a nastupali su na prestižnim svetskim festivalima i scenama. Marjed Nji Vinji, pored Meri Blek, Moje Brenan i Šinejd O’Konor, smatra se jednom od najvećih ženskih vokala Irske. Nacionalna irska radiodifuzna kompanija – TG4, proglasila je ovu umetnicu za najbolju interpretatorku tradicionalne muzike u 2017. godini.

Urednica emisije Marija Vuković



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара