Hronika Trećeg programa

Emitovaćemo osvrt Milana Mađareva na predstave izvedene na 51. pozorišnom festivalu „Borštnikovo srečanje” održanom u Mariboru, a potom i osvrt Dejana Petrovića na filmove prikazane na 27. Ljubljanskom međunarodnom filmskom festivalu „LIFFe”.

Najznačajniji slovenački pozorišni festival „Borštnikovo srečanje” održan je u Mariboru od 14. do 23. oktobra. U izboru selektorke Petre Vidali, na festivalu je izvedeno 11 predstava u takmičarskom programu, 6 predstava u pratećem programu, u programu „Mostovi” igrano je 5 predstava, dok je Akademija za gledališče, film i televiziju iz Ljubljane nastupila sa 6 predstava. U ovom tekstu Milan Mađarev piše o predstavi Projektator Zavoda Delak, koja je jedna od nagrađenih, i o performansu Prisega (u prevodu „Zakletva”) Zavoda Kitch”iz Ljubljane.

Predstavu Projektator, nastalu po motivima drame Judžina ONila Kosmati majmun (1922), reditelj Dragan Živadinov priprema kao kontekstualni teren za otkrivanje neke tajne, koja ipak ostaje skrivena, a razočarani mogu biti samo oni koji ne znaju da je alhemija tajne u onome što izvođači najavljuju, ali nikada konkretno ne izvode.

Prijatno iznenađenje festivala bio je performans Prisega Lane Zdravković i Nenada Jelesijevića, oboje doktora filozofije po obrazovanju, koji pripovedaju o svom dolasku iz Srbije u Sloveniju početkom devedesetih, o uključivanju u nezavisnu umetničku scenu, sve do dobijanja slovenačkog državljanstva i njihovog (ne)planiranog venčanja, a sve uz naizmenično pevanje turbo-folk hitova.

 

* * *

Ljubljanski međunarodni filmski festival održan je od 9. do 20. novembra, a za večerašnju emisiju Dejan Petrović izdvaja filmove Rona Hauarda The Beatles: osam dana nedelje – godine Bitlmanije i Kristine Grozeve i Petra Valčanova Slava.

U muzičkom dokumentarcu Rona Hauarda pratimo koncertne nastupe „Bitlsa”, od početnih u Liverpulu i Hamburgu do prvih pravih stadionskih mega-spektakala modernog doba u svetskim metropolama. U rutinskom maniru tipičnog rokumentarca, Hauard vešto kombinuje arhivske zapise intervjua, nastupa na televiziji, backstage fotografija sa turneja i razgovora sa preostalim članovima grupe, kao i sa poznatim ličnostima koje su njihovom muzikom neposredno motivisane.

Bugarski autorski tandem – Kristina Grozeva i Petar Valčanov predstavili su se svojim novim ostvarenjem Slava, u kojem, ne uzmičući ni za pedalj od opšteg miljea i ambijenta društva u kojem žive, preispituju dubinske uzročno-posledične povezanosti endemske korupcije i neiskorenjivog balkanskog mentaliteta.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво