Knjiga za slušanje

Žan D’Ormeson: Otići ću jednog dana ne rekavši sve (5)

U večerašnjoj emisiji ciklusa Knjiga za slušanje, u kojem emitujemo roman Žana D’Ormesona Otići ću jednog dana ne rekavši sve, možete pratiti osmo poglavlje prvog dela knjige, u kojem "Besni rat,u kojem je reč o dva paradna konja, o pokislim mladicama, o probuđenim leptirima, a uzastopno se pojavljuju devojka koja na čelu nosi zoru i budista koji se zagubio u Gornjoj Sarti" i deveto poglavlje u kojem "Čitalac, načisto očaran time što beži od progresa i dosade savremenog sveta, susreće osvajače, careve, mudrace, budističke kaluđere, pa najzad postepeno dospeva u Zemlju slonova i Kraljevstvo zmaja".

Francuski pisac Žan D’Ormeson, rođen u Parizu 1925, odlikuje se izvrsnim obrazovanjem filosofskog i humanističkog usmerenja. Bio je, između ostalog,  glavni urednik lista Figaro. Godine 1973. postao je član Francuske akademije, a kasnije i njen predsednik. Dobitnik je Legije časti i brojnih književnih nagrada. Autor je preko trideset proznih dela, a našoj publici poznat je po romanima Bog, život i delo  i Priče Jevrejina lutalice.

 

Roman Otići ću jednog dana ne rekavši sve, koji je 2015. godine objavila izdavačka kuća Clio, može se čitati kao neka vrsta pesme u prozi o večitim ljudskim dilemama, kao ljubavna priča ili kao obraćanje korenima. Pisac nas vodi kroz italijanske gradove i sela, grčka ostrva, azijske vrleti i hramove svih ispovesti, ali i kroz veliku književnost. Takođe, slušamo izuzetnu muziku, posmatramo čudesne freske, statue i slike. Kao začin izuzetnog erudite, ubačene su i barokno raspričane anegdote koje pripadaju istoriji.

 

Prevela s francuskog: Ljiljana Mirković
Čita: Dejan Đurović
Urednik: Predrag Šarčević

broj komentara 0 pošalji komentar