Vek harmonike - Interpretacije Jozefa Petriča

Slušaćete interpretacije kanadskog umetnika Jozefa Petriča: elektroakustično ostvarenje „Nadahni me” Boba Pričarda, potom kompoziciju „Ozbiljnost” za solo harmoniku Ruz Bolton, „Mali talas” Linde Smit i „Klusevikov svet” Janike Vandervelde.

Jozef Petrič, koncert-majstor, muzikolog i producent, karijeru je započeo sa ansamblom Arejmjuzik iz Toronta, a američki debi imao je 1986. godine u Kenedi centru u Vašingtonu. Njegov repertoar obuhvata raznovrsnu muziku, od baroka i perioda romantizma do savremene muzike. U saradnji sa autorima među kojima su Sofija Gubajdulina, Lučano Berio, Mauricio Kagel, Tošio Hosokava ili Arne Nordhjam, nastalo je preko 230 dela, kao i 12 koncerata za harmoniku. Upravo neki od tih kreativnih susreta uticali su da ovaj harmonikaš stvori novu umetničku praksu manje svojstvenu harmonici, koja uključuje i elektroakustičnu umetnost, odnosno lajv kompjuter, digital dilej sistem, digital plejbek, video lajv i interdisciplarna teatarska ostvarenja. 

Jozef Petrič je 2010. godine objavio album pod nazivom Elektrologos koji je nastao kao omaž kanadskom naučniku i kompozitoru Hjuu Le Kenu, izumitelju "Electronic sackbut"-a, odnosno prvog sintisajzera.

Kao solista, Petrič je nastupao u nekim od najznačajnihih koncertnih dvorana sa obe strane Atlantika. Dobitnik je nagrada britanskog Radija Bi-BI-SI i Si-BI-SI nacionalnog emitera Kanade, a do sada je snimio 32 albuma. Pored solo karijere, posvećen je i kamernoj muzici: nastupa sa džez saksofonistom Dejvidom Motom, kao i sa sastavima Petrič-forget duo, Duo Kontepora, brojnim gudačkim kvartetima i simfonijskim orkestrima.

O tome koliko je ovaj harmonikaš priznat u svetu muzike govori i podatak da je povodom 75. rođendana Lučana Berija, 2000. godine, bio pozvan da izvede kompletne Sekvence ovog kompozitora sa orkestrom Bostonska simfonija. Koncert je trajao četiri sata, a održan je na Tanglvud festivalu u Bostonu. Takođe, Petrič je 2013. godine bio i korežiser kanadske premijere kompletnih Berijevih Sekvenci na Muzičkom festivalu koji je održan na Univerzitetu u Torontu.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи