Psihoanaliza snova

Moris Albvaks: Društveni okviri pamćenja

U sedmičnom ciklusu PSIHOANALIZA SNOVA, od ponedeljka 15. jula do petka 19. jula, možete pratiti delove knjige Morisa Albvaksa (Maurice Halbwachs) "Društveni okviri pamćenja". Sa francuskog prevela Olja Petronić.

Klasično delo Morisa Albvaksa "Društveni okviri pamćenja" nastoji da utvrdi da li postoji nešto poput kolektivnog pamćenja, te kako se kolektivno pamćenje obrazuje. U uvodnim poglavljima knjige Albvaks preuzima neke od dostignuća i metoda psihoanalize, pre svega psihoanalitičko tumačenje snova. Po analogiji sa Frojdovim radovima, ali i kao svojevrsni njihov korektiv, Albvaks postavlja problem iluzije prošlosti, tumačenja prošlosti, učvršćivanja prošlosti, te, uopšte uzev, rada prošlosti kao onoga što oblikuje našu sadašnjost.

U vreme kada Albvaks piše dve najuticajnije teorije bile su Frojdova psihoanaliza i Bergsonova filozofija pamćenja. Preuzimajući ono što mu je potrebno od svake, Albvaks gradi samosvojnu teoriju i ispisuje knjigu koja će postati temelj svakog proučavanja "rada prošlosti".

Temat priredio Ivan Milenković

 

 

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво