Majstori baroka – Fridrih Vilhelm Cahou

Slušaćete božićne kantate Fridriha Vilhelma Cahoua, u izvođenju ansambala Amsterdamska akademija i Frizijska kapela pod upravom Ludgera Remija. Predstavićemo kantate Duša moja veliča Gospoda, Gospode, samo ako tebe imam, Slavite zajedno sa mnom Gospoda i Hvali, dušo moja, Gospoda.

Kantate ovog kompozitora rođenog 1663. godine u Lajpcigu još uvek su nepoznate široj publici. Cahou je u istoriju muzike ušao, pre svega, kao učitelj Georga Fridriha Hendla, pre njegovog puta u Italiju. Preci Fridriha Vilhelma Cahoua su takođe bili muzičari, te je poduke iz muzike stekao u porodici. Godine 1684. dobio je mesto orguljaša pri Marijinoj crkvi u Haleu i na ovoj poziciji ostao je do kraja života 1712. Među njegovim obavezama bilo je i dirigovanje nedeljnim koncertima, kao i komponovanje dela za ovu priliku. Kantate Fridriha Vilhelma Cahoua, koje su većinom izgubljene, pokazuju izuzetnu stilsku raznolikost i bogastvo kompoziciono-orkestarskih rešenja. Kombinovao je elemente starog, polifonog moteta sa svežim italijanskim formalnim inovacijama, poput da kapo arije. Iako kantate ovog kompozitora poseduju mnoge odlike kojih će se kasnije pridržavati i Johan Sebastijan Bah, postoje i odstupanja. Naime, Cahou retko kada koristi jednostavni koral na kraju kantate, poput Baha, već je u pitanju kompleksniji polifoni stav. Naime, kongregacija u Haleu, za razliku od one lajpciške, nije imala običaj da peva koralne melodije zajedno sa muzičarima.

U kantati Gospode, samo ako tebe imam Cahou upotrebljava originalan postupak: harfa se nalazi u pratnji ženskog glasa u solističkoj ariji. Ovo je prvi primer upotrebe harfe u baroknoj crkvenoj muzici. Partitura ovog dela je preživela zahvaljujući tome što je Cahou dao svom učeniku Hendlu zadatak da kopira delo.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара