Читај ми!

Легенде - Ненад Милосављевић

Ненад Милосављевић, певач, композитор, акустични гитариста и свирач на усној хармоници, а настанком групе “Галија” њен оснивач и лидер, добио је надимак уз који се остварио у професионалном, музичком али и личном животу – Неша Галија.

Милосављевић је своје бављење музиком започео необично рано, одушевљен поклоном који је добио као четворогодишњи дечак - била је то мала усна хармоника. Нешто касније, у породицу стиже и једна велика хармоника намењена брату Предрагу - Пеци, али је Неша кришом на њој научио да свира и чак учествовао на музичким такмичењима основних школа.

У првом разреду средње школе учи да свира акустичну гитару, уз даље усавршавање усне хармонике и певања. Под снажним утицајем хипи покрета, Неша Галија као тинејџер спонтано наступа у парковима родног Ниша и на шеталишту крај Нишаве. Са братом Предрагом као текстописцем, почиње све више и да компонује. Свој први јавни наступ имао је у родном Нишу септембра 1970. године у једном од првих диско клубова који су настали у том граду, и тај први самостални излазак пред публику био је за младог кантаутора више него успешан. Не само да га је топло поздравила нишка публика, већ су га те вечери запазили, и као даровитог колегу прихватили чланови тада култног трија "Лутајућа срца" који су га позвали да наступа са њима, уз соло наступе са којима је наставио.

Године 1973. године наступа на Омладинском фестивалу у Суботици на „Вечери слободних форми" као замена за групу "Лутајућа срца". Победник из претходне године наступао је наредне на „Вечерима слободних форми", трио "Лутајућа срца" није могао да наступи због обавеза и као замену су предложили младог кантаутора из Ниша. Публика га сјајно прихвата, а шира јавност тада први пут чује за Ненада Милосављевића. Успех на Омладинском фестивалу у Суботици омогућава му бројне наступе. Један од најважнијих био је у емисији Радио Београда „Вече уз радио".

Са пријатељима из групе "Два лустера", Ненад Милосављевић постиже договор да га у позоришној представи прате Горан Љубисављевић - Горча (гитара), Предраг Бранковић (бас), Ненад Танчић - Танча (бубњеви) и Братислав Стаменковић - Чаки (клавијатуре). Брат Предраг Милосављевић певао је пратећи вокал. Тада је, практично, започела историја групе Галија која траје и дан данас.

Дискографски деби групе Галија - албум „Прва пловидба" објављен је 1979. године. Током више од четири деценије дискографске активности група Галија објавила је тринаест студијских албума, један живи албум, пет компилација (укупно деветнаест албума) и два сингла - све у сарадњи са ПГП РТБ, односно касније са ПГП РТС, као једина рок група на нашим просторима која никада није мењала свог издавача. Галија је била и остала једна од најзначајнијих поп група наших простора а у читавом музичком опусу доминантни и за Галијин звук и музички стил одређујући композитор остаће свакако оснивач и лидер групе Неша Галија, не само по броју снимљених песама, него и по њиховом значају у укупној дискографији. Последњи студијски албум "У рају изнад облака" објављен је 2018.године за ПГП РТС.

Упоредо са композиторским, студијским и концертним радом у групи Галија, Неша се бавио и својом великом уметничком и музичком инспирацијом - позориштем, позоришном али и филмском музиком. Носачи звука са музиком из филма „Зона Замфирова" (ЦД „Зонина музика" и ЦД „Манетова музика") продати су у рекордним тиражима. 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво