Читај ми!

Медаљон - IN MEMORIAM - Сања Илић

Александар Сања Илић је рођен 27. марта 1951. године. Био је музичар, композитор и архитекта.

Уз основну школу и гимназију, похађао је музичку школу "Јосип Славенски" (одсек клавир). Иако се код њега већ тада примећивао велики таленат, одлучио је да упише Архитектонски факултет. Ипак, паралелно је на наговор професора Станојла Рајчића уписао и Музичку академију.

Компоновањем се из хобија бавио од детињства. Као гимназијалац, компоновао је музику за први југословенски рок мјузикл "Арханђели и Аутомати" изведен у Дадову, и освојио награду на државном такмичењу позоришта.

Био је члан група "Враголани" и "Сан", а први успеси дошли су већ 1976. године када је за Бисеру Велетанлић написао песму "Бај, бај, бај" којом се представила на такмичењу за песму Евровизије у Опатији.

Крајем седамдесетих година пријавио се на конкурс за химну ФК "Црвена Звезда" и победио написавши на текст Љубивоја Ршумовића музику за песму "Све што смо желели, све што смо хтели".

Песме које су постале ванвременске такође су везане за Песму Евровизије - песма "Хало, хало" коју је 1982. године урадио за групу "Аске" и 1984. песма "Принцеза" која је изабрана за најлепши југословенски дует 20. века, у извођењу Слађане Милошевић и Дада Топића.

Илић је 1987.године са Слобом Марковићем објавио инструментални албум "Delta project", а радио је и музику за филм, серије и позориште.

Године 1998. основао је групу "Балканика" и спојем традиционалног и модерног практично направио мини - револуцију везану за експлозију мотива етно - музике. Концепт групе јесте очување и модернизација народне, средњовековне и византијске музике Србије и Балкана. Албум "Балкан 2000" објављен 2000. године у издању ПГП РТС је постигао невероватан успех, а тај пут је настављен и у наредним годинама.

Аутор је је музичко - сценског спектакла "Константинус Магнус" изведеног 2013. године поводом обележавања од 1700 година од Миланског едикта.

Компоновао је велики број хитова за неке од највећих звезда југословенске музичке сцене (Здравко Чолић, Маја Оџаклијевска, Даворин Поповић, Габи Новак,Викторија....).

 

Преминуо је 7. марта 2021. од последица корона вируса.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво