Широм затворених очију – Где је сад мој Београд 80их: Поетика Душана Варићака

Београд је град који је већ стигао да постане део урбане митологије са којом живи и којој се стално враћа.

Декада осамдесетих посебно је упечатљива за историју тадашње југословенске престонице јер се управо за време ње дешава зенит рокенрол поткултуре, братства и јединства, Опатије и андерграунд пабова, боемије и филмова са Лепом Бреном.

Ове ноћи на таласима Двестадвојке кроз тај Београд води нас писац и песник Душан Варићак. Свако ко је дошао у додир са књигама овог аутора (попут: „Проклетства Буковског” или „Кратких прича о љубави и смрти”) схватио је зашто Варићака сматрају једним од последњих преживелих боема из чувеног „Београдског троугла”.

У двочасовном дружењу са овим уметником покушаћемо да сазнамо колико је митолошког у сећањима на Београд а колико је све заиста тако било. Чућете како је изгледала једна друга земља у временима која нису тако далеко а опет се некад чини као да су удаљена вековима. Будући да је прича о осамдесетим годинама прошлог века много шира од приче о Београду позивамо вас да се заједно са нама сетите тих времена. Како је изгледао ваш живот, ваш град и шта је тада спадало под онај термин „општа култура”?

Слушаоци ће такође имати прилике да чују одломке из Варићакових песама и прича.

Водитељ: Миодраг Стошић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво