Читај ми!

Одликовања у православним црквама

Гост Ризнице Драгомир Ацовић, архитекта, хералдичар, члан Kрунског већа

„Пракса доделе одликовања у православним црквама релативно је скорог датума... Kрајем 19. века једина православна црква која је поседовала сопствена одликовања била је Јерусалимска. У хаотичном амбијенту распада старих империја и настанка нових националних држава, нова црквена одликовања прво настају на периферији канонске надлежности Руске Православне Цркве, и то у балтичким областима (Финска, Естонија) и у Румунији, као и на подручјима историјских грчких патријаршија Александрије и Антиохије... У свим православним црквама, с изузетком Руске, информације о одликовањима су несистематичне и у највећој мери засноване на спорадичним подацима који између себе размењују колекционари и „форензички" фалеристичари. Црквени извори информација готово по правилу се баве само чињеницом да је Првојерарх одликовао „тога и тога" у „таквој и таквој" прилици. О стварној хијерархији одличја, њиховој организацији, статутарним и формалним елементима скоро да нема помена". (Драгомир Ацовић, из монографије - Верност и вера: Одликовања православних и дохалкидонских цркава).

Гост овонедељне Ризнице је Драгомир Ацовић, архитекта, хералдичар, члан Kрунског већа, аутор, нове, обимне и јединствене монографије код нас „Верност и вера: Одликовања православних и дохалкидонских цркава" (прилог изучавању црквене фалеристике).

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

 

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво