Читај ми!

Интернет лечење ‒ корист и штета

Хајрија Мујовић Зорнић, Ивана Церовина Ђурић и Иван Ђурић

Претраге на Гуглу које се тичу здравља броје преко 70.000 упита у минути. Корисници постављају питања која су у вези са одређеним стањима, лековима, симптомима, што значи да је Гугл један од највећих, ако не и највећи, извор информација тог типа. Оправдања су различита - од тога да неко жели да избегне вишесатно чекање у амбуланти, вишемесечно чекање на преглед код специјалисте, или томе прибегавају они који верују рекламама и обећањима инстант исцељења. Лекари сматрају да је ово озбиљанпроблем, и да се самолечењем може направити штета.

Опасан утицај шири се и преко разних форума на којима људи деле своја искуства и предлоге. Такође, препоручују и лекове које су користили и који су им помогли. Људи који имају проблем у томе виде спас, уверени да тако могу себи помоћи. У појединим земљама дозвољен је промет лекова преко интернета, али Србија то није дозволила јер је интернет тешко контролисати. Посебан проблем су фалсификовани лекови. Некада су то били лекови за потенцију, мршављење, анаболички стероиди, а данас се фалсификују и антибиотици и лекови за најтеже болести.

О овој теми говориће Хајрија Мујовић Зорнић, научни саветник на Институту за друштвене науке, доктор медицинског права и експерт за правна питања у здравству, као и лекари опште праксе из Бора др Ивана Церовина Ђурић и др Иван Ђурић, који већ пет година на сајту дају стручне савете.

Емисију уређује и води Гордана Јелић.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се