Читај ми!

Хришћанска контемплација

У вечерашњој емисији Висине, коју уређује и води Горица Пилиповић, можете слушати „Химну светом Магнусу" Питера Максвела Дејвиса, једног од најзначајнијих британских композитора.

Дејвис је један од најплоднијих и најизвођенијих британских аутора. Његов опус броји неколико стотина дела свих жанрова чији је музички језик одраз најразличитијих утицаја - од грегоријанског корала и ренесансне полифоније, преко индијских рага до шенберговског серијализма. Данас ћемо слушати управо фрагмент духовне музике овог аутора, у ствари, духовне музике на његов начин који спаја како различите доживљаје духовности, тако и различите композиционе технике. Наиме, када је постало јасно да Дејвис компонује неуобичајено много форми духовног репертоара, укључујући и две мисе, многи су се запитали шта је то навело доајена авангарде 60-тих година и противника свих институционализама естаблишмента и разних политичких ауторитета, да се посвети контемплацији.

„Ја сматрам да су јудаизам, хришћанство и ислам део европског наслеђа и о свим овим религијама желим више да знам, поготову о хришћанству до доба Просветитељства, када је оно још увек било предмет проучавања највећих умова, и када су се у вези с њим поручивала и стварала највећа уметничка дела", каже Дејвис.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи