Читај ми!

Универзални идеали и јединствена поетичност

У вечерашњој емисији Висине, коју уређује и води Горица Пилиповић, можете слушати духовне и световне хорске композиције савременог литванског композитора Витаутаса Мишкиниса.

 

Литванија, као и друге две балтичке земље - Естонија и Летонија - има богату традицију хорског певања које није ограничено само на цркве већ представља и део свакодневног живота, образовања, те кључни елемент националне свести, нарочито у доба пре независности. То најбоље доказује чињеница да се на хорским такмичењима пријави и до 30 000 певача.

Рођен у Виљнусу 1954, Витаутас Мишкинис је доајен литванске хорске културе. Био је 30 година уметнички директор наградама овенчаног литванског хора дечака „Ажуолиукас" (мали храст), у којем је и сам потекао као седмогодишњак сопранског гласа. Хор је прерастао у праву образовну институцију са 450 младих музичара. У самом стваралаштву Мишкинис је одувек трагао за уметничком слободом. Његова музика има несумњиво литванске корене, али је и синтеза различитих утицаја које је аутор пажљиво обликовао.

 

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара