Читај ми!

Како ће изгледати Београд до 2041. године?

Искра Крстић и Антоније Ћатић

Три године након што је Скупштина града Београда усвојила одлуку о изради новог генералног урбанистичког плана Београда до 2041. године (ГУП 2041), овај кровни, развојни и стратешки документ града изашао је пред очи јавности. Рани јавни увид поводом ГУП-а оглашен је 13. јуна и трајао је  до 30. јуна 2022. године,  на три места у центру града, где  су грађани од представника обрађивача плана могли да захтевају појашњења. Овим планом се представља стратегија урбаног развоја главног града Републике Србије у наредних 19 година.

Како је ГУП најзначајнији документ стратегије урбанистичког планирања града у којем почива све што се надаље планира и реализује, а како је претходни ГУП истекао пре годину дана, стручна јавност је кроз 31 експертску организацију - грађанску и неформалну иницијативу, поставила низ питања, критика и захтева како на процедуре, тако и на садржај плана.

Да ли је ГУП довољно представљен јавности и да ли је могло да се учествује у његовом стварању? Да ли је ГУП јасно формулисан? Шта су приоритети у просторној визији развоја Београда? Који проблеми су препознати и на основу чега су предложена решења? Како ће се у наредне две деценије мењати Београд?

У Споровима у култури одговоре дају Искра Крстић, архитекта, политиколошкиња и новинарка портала ,,Машина" и Антоније Ћатић, урбаниста из колектива Министарство простора.

Емисију води Тања Живковић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво