Читај ми!

Доменико Чимароза: Dixit Dominus

Слушаћемо одломке из композиције Dixit Dominus Доменика Чимарозе

Манускрипт композиције Dixit Dominus Доменика Чимарозе чува се у библиотеци напуљског конзерваторијума San Pietro a Majella. Дело је настало 1797. године, у време када се Чимароза као славни оперски аутор вратио у Напуљ и био наименован за првог оргуљаша краљевске капеле.

Dixit Dominus се убраја у она Чимарозина духовна остварења која су намењена обимном извођачком саставу. Следећи век и по дугу традицију духовне музике, аутор је овде у музичкој обради стихова користио наизменично низање солистичких и хорских одсека, као и обједињавање целокупног извођачког састава у уводном и завршном ставу.

У вечерашњим Висинама одломке из композиције Dixit Dominus Доменика Чимарозе слушаћемо у интерпретацији коју су остварили: Чинциа Рицоне, сопран, Силвија Ротенштајнер, мецо-сопран, Грегори Бонфати, тенор, хорови I musici cantori из Трена и Voci roveretane, Оркестар Хајдн из Болцана и Трента и диригент Фабио Пирона.

Аутор емисије је Ивана Комадина

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се