Читај ми!

Милан Брдар: Филозофија је завршила у Дишановом писоару

Документарни програм

 

О свом животном путу и делу, у емисији Говори да бих те видео говори један од најзначајнијих интелектуалаца нашег доба, проф. др Милан Брдар.

Милан Брдар је рођен у Руми (Србија), основну школу завршио у Подгорици, средњу школу и факултет у Београду. Дипломирао је на филозофском факултету 1979. године у Београду, где је стекао и докторат. Радио је у Институту друштвених наука у периоду 1981-2000, где је 2001. године стекао звање вишег научног сарадника. Од септембра 2001. године радио је као ванредни професор на Филозофском факултету у Новом Саду (предмети Филозофске методологија и Општа социологија). Од марта 2006. је у звању редовног професора. Од 2010. до пензионисања радио је у Институту друштвених наука у Београду, као научни саветник.

У току професионалне каријере био је уредник у многим часописима (Гледишта, 1983-89, Theoria, 1984-1986, Социолошки преглед, 1994-1996, главни уредник 1996-1999, уредник, 2002-2011), Председник Српског филозофског друштва 1997-2000.

Проф. др Милан Брдар аутор је великог броја студија од којих издвајамо: „Праксис одисеја: студија настанка бољшевичког тоталитаризма", 1-2, Службени лист, Београд, 2000, 2001; „Филозофија у Дишановом писоару : постмодерни пресек XX-вековне филозофије", Издавачка књижарница Зорана Стојановића, Нови Сад, 2002; „Српска транзициона Илијада: апорије демократског преображаја Србије у геополитичком контексту", Stylos, Нови Сад, 2007, „Између бездана и неба: критика Декартовог програма рациоцентричног утемељења као херменеутика нововековне филозофије", Институт друштвених наука, Београд, 2015, „Ум црне шуме - успон и пад Мартина Хајдегера" - двотомна студија која се бави контроверзама филозофског дела једног од најзначајнијих филозофа двадесетог века, Завод за културу Војводине, 2017.

Аутор емисије је Биљана Ђоровић.

Говори да бих те видео

Autor:
Група аутора

Серија полусатних документарних репортажа, за чији је скупни назив узета позната Сократова изрека: "Говори да бих те видео". Ова оригинална продукција Радио Београда 2 сједињује квалитете актуелног друштвеног ангажмана и култивисане радиофонске обраде. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво