Читај ми!

Метаморфозе: Нит уметности

Драгослав Крнајски, Градимир Смуђа

 

Данашња емисија Златни пресек посвећена је двојици уметника који су рођени педесетих година прошлог века, а који развијају веома различите уметничке праксе.

Градимир Смуђа је стрип-аутор, карикатуриста и илустратор, који од почетка осамдесетих година живи у иностранству, али је задржао блиски контакт са реалношћу у Србији. После деценија одсуства на уметничкој сцени, Смуђа се изложбом „Нит уметности", у Музеју примењених уметности у Београду, представља стриповима објављиваним у форми књига, посвећених уметницима, међу којима посебно Анрију Тулуз-Лотреку, Винсенту ван Гогу, као и мишу-музичару Маусарту.

Ипак, носећи део изложбе је истоимени стрип за који сам аутор пише:
„Нит уметности је танка и суптилна линија која повезује исту исконску потребу стварања пре Пикаса неандeрталца и Пабла Пикаса. Она је црвена линија генијалности и лудости креативног стварања. Између та два пола, која затварају круг, налазе се хиљаде и хиљаде година људске цивилизације."

Драгослав Kрнајски је, опет, академски сликар који је од самог почетка свог уметничког рада све до данашњих дана посвећен просторним истраживањима у виду скулптура-објеката и инсталација.

Изложба „Метаморфозе" одвија се у Салону 77, у Нишкој тврђави, и садржи радове различитих периода у раду уметника, различитих формата, димензија, материјала. Према речима историчарке уметности Ивоне Фрегл, „за Крнајског метаморфоза не означава само промену, већ и сам еволутивни ток преображаја. Она представља процес преласка из једног облика у други, трансформацију која укључује проток времена и измену позиција у простору, било физичком или менталном".

Емисију уређује и води Мирјана Боба Стојадиновић.
Насловну слику потписује Material Core icons by Google

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се