Читај ми!

Антропска селекција

Саговорник: др Милан М. Ћирковић, научни саветник Астрономске опсерваторије Београд и сарадник Института за будућност човечанства у Оксфорду (Велика Британија)

Посматрачки селекциони ефекти спадају међу чиниоце које је у научним истраживањима увек неопходно узети у обзир како би се у што већој мери осигурала репрезентативност узорка и омогућило објективно тумачење добијених резултата. Под антропском селекцијом подразумавају се сви видови зависности проучаване појаве од чињеница које су, са своје стране, нужан предуслов за постојање нас самих као интелигентних посматрача. Другим речима, свест о антропској селекцији опомиње нас да не можемо очекивати да у било ком аспекту васионе затекнемо неко стање ствари које би било суштински неспојиво са могућностима да наша властита еволуција досегне тачку у којој смо кадри да ту исту васиону истражујемо.

Иако често погрешно представљан као некакво телеолошко начело, појам антропске селекције је, управо супротно, неодвојив део опште научне методологије, као и епистемологије и филозофије науке, а импликације анропске селекције су важан део свеобухватног оквира наших трагања за новим сазнањима у многим дисциплинама и областима - посебно у космологији и астробиологији.
Разговор је први пут емитован 2. априла 2017.

Музички уредник: Ивана Ђорђевић
Тон-мајстор: Огњен Шкрбовић
Аутор емисије: Срђа Јанковић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Соларис Соларис

Аутор:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]