Читај ми!

Бајденов самит за демократију - либерализам против ауторитаризма

Владимир Вулетић и Борислав Лалић

„Ми не желимо никоме да намећемо наш начин живота већ да га пустимо да сјаји као пример". Ова реченица из инаугурационог говора претходног америчког председника симболизује такозвану традицију „града на брду" и израз је својеврсног политичког изолационизма али и тежњи да се на свет делује морално, примером, вредностима или меком моћи.

У новијој историји америчке спољне политике међутим доминирају акција, интервенционизам, тврда моћ. Актуелни амерички председник Џо Бајден, на својој инаугурацији, најавио је да ће вратити проактивну спољну политику и обновити глобално америчко вођство. Бајденов "Самит за демократију" који сутра окупља лидере више од сто земаља света на трагу је те идеје. Снага америчке изузетности, како верује, требало би да охрабри демократске владе у борби против нарастајућег ауторитаризма.

На кога се то односи, какви су природа, циљеви и намере Бајденовог самита за Речено и прећутано говоре публициста и дугогодишњи допусник из Америке Борислав Лалић и професор Филозофског факултета Владимир Вулетић.

Аутор емисије је Радован Пантовић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара