Никола Микић

Млади баритон и Позитивна трема

Никола Микић је рођен је 18. августа 1990. године у Лесковцу, где је похађао основну и средњу музичку школу „Станислав Бинички", у класи Јелене Радосављевић. Завршио је основне академске студије на Факултету уметности у Нишу, у класи Катарине Симоновић Иванковић, а мастер и специјалистичке студије на Факултету музичке уметности у Београду, у класи Виолете Панчетовић Радаковић.

Од оперских улога које је тумачио издвајају се роле Франка у оперети „Слепи миш", на сцени нишког Народног позоришта (2013/2014. и 2014/2015), Фигара у опери „Севиљски берберин" (2015/2016), Стенија у премијерном извођењу опере „Мадалена", у Руском центру за науку и културу „Руски дом" у Београду (2016), Бета у опери „Ђани Скики", на сцени Народног позоришта у Београду (2016/2017), Полицаје у опери „Коштана" (2018/2019), као и улога Пјетра Флевила у опери „Андре Шеније" (2019/2020).

Тумачио је солистичку деоницу у извођењу IX Бетовенове симфоније поводом обележавања годишњице Миланског едикта 2013. године у Нишу и учествовао на концертима на Великој сцени Народног позоришта у Београду и Српског народног позоришта у Новом Саду, поводом обележавања 50 година каријере Радмиле Бакочевић 2016. године. Гостовао је и на гала оперском концерту Младе оперске наде „Коста Трпков" на Великој сцени Опере у Скопљу 2017. године. Био је и учесник меморијалног концерта посвећеног хору „Александров", у Руском центру за науку и културу „Руски дом" у Београду, 2017. године, као и на концертима „Пут ка белканту" 2017. и 2019. године, на сцени „Раша Плаовић" Народног позоришта у Београду.

Никола Микић је добитник бројних награда на међународним такмичењима: „Петар Коњовић", Београд ‒ трећа награда 2010. године; „Лазар Јовановић", Београд ‒ прва награда 2013. године; „Никола Цвејић", Рума ‒ две прве награде и лауреат целокупног такмичења 2014. године; „Бруна Шпилер", Херцег Нови ‒ прва награда 2016. године; „Радмила Бакочевић", Крагујевац ‒ прва награда и специјална награда 2018. године.

 

Аутор емисије: Ана Ћирица

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво