Читај ми!

Снежана Нешић

Композиторка, акордеонисткиња, диригенткиња

Ова ауторка је готово потпуно непозната у нашој средини зато што никада није студирала, нити са својим делима често била присутна у домовини, тако да ће ово бити прилика да се слушаоци Радио Београда 2 и кроз разговор упознају са њеним веома богатим и разноврсним опусом и стваралачком поетиком.

Снежана Нешић је рођена 1972. године у Смедеревској Паланци, а средњошколско образовање стекла је у Крагујевцу, у областима музичке теорије и хармонике. Студије је уписала и дипломирала на конзерваторијуму „Чајковски" у Кијеву и то на три одсека: хармонике, код професора Ивана Јашкевича, дириговања, код Владимира Сиренка и композиције, у класи Генадија Љасенка. Усавршавање је наставила на високој школи за музику, позориште и медије у Хановеру, 1998. године, у класи хармонике код чувене професорке Елзбет Мозер и композиције, код Јоханеса Шелхорна, са посебним курсом електронске музике у класама Гинтера Штајнкеа и Јоакима Хајнца. Усавршавала се и на курсевима за композицију код Софије Губајдулине, Тошира Хосогаве, Најџела Озборна и Адријане Хелски, док је хармонику специјализовала и код чувеног Фридриха Липса.

Осим домаћих и немачких стипендија којима су биле покривене њене студије у Кијеву и Хановеру, добитница је и великих стипендија у Риму: Немачке академије у „ Casa Baldi ", 2015, као и уметничке резиденције у „Гетеовој кући", 2016.

Међу наградама и признањима додељеним Снежани Нешић, осим многих које је освојила као акордеаонисткиња, издвајају се: награда на међународном конкурсу квартета „Молинари" за њен гудачки квартет „Running Thoughts", као и награда Опере у Минтералу за музичко-сценско остварење „The Rain Passed Over", док је у неколико прилика била резиденцијални композитор: 2016 у кући Вилхелма Кемпфа у италијанском граду Позитану, 2017. у Гете институту у Монтералу, и 2019. у Немачком академском центру у Венецији.

Снежана Нешић је, од 2007. године, доцент за композицију и интерпретацију нове музике на Академији за музику, позориште и медије у Хановеру где је такође и диригент ансамбла за нову музику „ Incontri" и уметнички вођа концертне серије „Форум нове камерне музике". Школске 2014-2015 године била је гостујући професор за композицију и нову музику на Музичкој академији у Скопљу, а од 2018. предаје савремену музику и на музичкој академији „Роберт Шуман" у Лајпцигу. Такође је и оснивач и уметнички вођа уметничке групе „ur.werk", која је специализована за савремену музику.

Као композитор и као извођач, редовни је гост на значајним фестивалима Европе и света. Између осталог, сарађивала је са Оркестром Севернонемачког радија у Хамбургу, оперским кућама у Хановеру и Брауншвајгу, као и са ансамблима међу којима су формације „Адаптер", „Megaphon", „Quasar" и „Нови Хановерски ансамбл".

Уредник и водитељ емисије: Ана Ћирица

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво