Читај ми!

Нови антибиотици

Гошћа: Ива Атанасковић, Универзитет у Оксфорду

Отпорност бактерија на антибиотике представља једну од највећих претњи људском здрављу. Нови механизми резистенције се појављују и шире светом, угрожавајући способност лечења до сада потпуно уобичајених заразних болести. Бактеријске инфекције све је теже лечити, а понекад и немогуће, јер антибиотици постају мање ефикасни. Из тог разлога, научници широм света раде на развоју нових, ефикаснијих антибиотика, као и на што бољем упознавању механизама њиховог дејства.

Посебан изазов за лечење представљају инфекције изазване сојевима бактерије Pseudomonas aeruginosa. Сојеви ове бактерије отпорни су на више лекова, те узрокују озбиљне болничке инфекције и водећи су узрок смрти код пацијената са цистичном фиброзом. Пиоцини чине групу снажних и разноврсних протеинских антибиотика који могу представљати последњу линију одбране у борби против сојева бактерије P. aeruginosa отпорних на друге типове терапија. Наша гошћа је у оквиру истраживања за потребе своје докторске дисертације проучавала ову интересантну групу антибиотика, као и механизме њиховог дејства. Говорићемо о томе шта су пиоцини, чему све служе у природи и како их бактерије користе, а које примене имају у биотехнологији и фармацеутској индустрији.

Ива Атанасковић је основне и мастер студије завршила на Биолошком факултету у Београду, за неколико дана ће одбранити докторску дисертацију на Универзитету у Оксфорду, а од октобра ће започети постдокторско усавршавање на Универзитету Јејл. Боравак младе научнице у Београду искористили смо за овај ексклузиван разговор.

Проф. др Момчило Б. Ђорђевић ће у редовној рубрици говорити о глобалним проблемима које изазива отпорност бактерија на антибиотике.

Аутор и водитељ: Томица Мишљеновић

 

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво