Читај ми!

Тајни живот пчела

О разноврсности и значају дивљих пчела на подручју Београда, али и Србије и Балканског полуострва, разговарамо са Јованом Билом Дубаић са Биолошког факултета Универзитета у Београду која управо завршава докторску дисертацију посвећену изучавању ове важне групе инсеката.

Поред медоносне пчеле, коју многи релативно једноставно препознају, у Србији живи и велики број врста дивљих пчела, а глобално их је описано преко 16 000. Од наше гошће ћемо сазнати како можемо разликовати пчеле од сродних инсеката као што су осе или муве, како све изгледају „кућице" различитих врста пчела, где их можемо пронаћи и да ли све пчеле праве мед. У опрашивању многих усева посебно важну улогу имају разне врсте дивљих пчела, а њихова бројност се значајно смањује услед губитка станишта и употребе пестицида.

Разговараћемо о томе како је дивљим пчелама могуће помоћи, која станишта у градовима су за њих посебно значајна, као и о претњи коју по њих могу представљати одређене инвазивне врсте. Сазнаћемо и како грађани могу допринети праћењу ширења инвазивне азијске пчеле смоларице на примеру пројекта који Јована Била Дубаић од прошле године успешно реализује са сарадницима.
У редовној рубрици, проф. Момчило Б. Ђорђевић доноси неколико интересантних чињеница о медоносним пчелама.

Аутор и водитељ: Томица Мишљеновић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Хоћу да знам Хоћу да знам

Аутор:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]