Читај ми!

Марко Ердевички

Гитариста

Рођен је 1981. године у Шапцу. Дипломирао је класичну гитару на ФМУ у Београду у класи Вере Огризовић. Као стипендиста Владе Републике Србије одлази на универзитет у Агдеру (Кристиансанд, Норвешка), где се током мастер студија бавио интерпретацијом барокне музике, као и извођењем дела нашег истакнутог композитора Душана Богдановића. Тренутно живи и ради у Бергену (Норвешка) као професор гитаре у „Берген културскуле". Редовно држи предавања на конференцији гитарских педагога у Ослу и мајсторске курсеве у оквиру СЛОГ центра за студирање гитаре и лауте на универзитету у Агдеру.

Као извођач, наступао је на многим фестивалима у Норвешкој као што су „Конгенс Гатас Академи", „Квинерад културфестивал", „Бјергстед гитарфестивал" и „Норвешки гитарфестивал", као и на фестивалу „Музика '800" у Милану (Италија) и ИАРГУС фестивалу у Ајови (САД). Добитник је многих награда на такмичењим (Друга награда на Међународном такмичењу у Пловдиву, Бугарска), Друга награда на Гитар Арт Фестивалу у Београду, Трећа награда на мултиинструменталном такмичењу „Унге Талентер" у Арендалу (Норвешка) итд).
Тренутно похађа извођачке докторске студије на ФМУ где се бави репертоаром и историјским техникама извођења на руској седможичаној гитари из прве половине 19. века, а поседује и значајну колекцију оригиналних инструмената из тог периода. Један је од неколицине уметника на светском нивоу који се интензивно ангажују на оживљавању овог заборављеног културног наслеђа.

Аутор емисије: Ана Ћирица

број коментара 0 Пошаљи коментар
Позитивна трема Позитивна трема

Аутор:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]