Читај ми!

Миони и Стандардни модел

Саговорник: др Марко Војиновић, Институт за физику у Београду

Почетком овог месеца, резултати експеримента изведеног у Сједињеним Америчким Државама, у Фермијевој националној акцелераторској лабораторији, познатијој под скраћеним називом Фермилаб, надалеко су одјекнули унутар научне заједнице. Реч је о испитивању усредсређеном на мионе, елементарне честице које, као и електрони, припадају породици лептона. Иако статистичка моћ експеримента још увек није досегла тражени ниво означен као „пет сигма", мерења су показала да понашање миона у магнетном пољу одудара од предвиђања Стандардног модела теоријске физике. To би, уколико се потврди, могло да има далекосежне импликације, утолико пре што су сличну могућност већ наговестили резултати једног експеримента изведеног у Великом хадронском сударачу. И док већина научника наглашава да су неопходне озбиљне провере пре било каквог закључивања о уоченом феномену, немали број се већ усуђује да говори и о потенцијалном открићу нове фундаменталне силе, односно интеракције у природи, којом бисмо допунили оне четири за које физика зна, и тиме отворили нова врата ка могућем разоткривању неких од досад неухватљивих тајни природе.

Музички уредник: Предраг Васић
Тон-мајстор: Срђан Стоиљковић
Аутор емисије: Срђа Јанковић

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 15. мај 2021, 14:06) - Vojin Šarčević

Odgovor slušaocu

Poštovani,
sve emisije okačene u Podkast moguće je preslušati kroz browser. Što znači i na mobilnom telefonu (ne preko aplikacije, već ulaskom u Chrome ili drugi browser) i na računaru. Odmah ispod podnaslova, na svakom članku - najavi za određenu emisiju stoji .mp3 zapis koji se regularno emituje i skida. Ili klikom na "preuzmi" ili sa desne strane u dotičnom playeru, klikom desno pored zvučnika pa "download". To je pouzdan način da se, pored same reprodukcije, preuzme svaki .mp3 sa našeg sajta.
Srdačan pozdrav,
Vojin Šarčević
Radio Beograd 2

(субота, 15. мај 2021, 08:49) - anonymous [нерегистровани]

Cemu emisije na net?

Nemoguce je slušati Vase emisije jer dolazi do prekida. Nemoguce ih je i skinuti. To je velika šteta. Nadam se da cete problem rešiti a to bi znacajno povecalo broj aktivnih slušalaca sto je cilj, pretpostavljam.
Pozdrav

Соларис Соларис

Аутор:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]