Читај ми!

Илија Шаула и Љиљана Пилиповић Карановић

Завичајна књижевност и издаваштво

Илија Шаула је српски писац и издавач из Филаделфије, САД. Оснивач је и руководилац Књижевне радионице Кордун у Филаделфији, у оквиру које функционише и један од најзначајнијих српских књижевних интернет портала, као и издаваштво. Након десет година рада Књижевне радионице Кордун у Америци, Илија је покренуо издаваштво и у Србији и већ најављује велики број нових издања као и објављивање књижевног часописа. Аутор је осам књига поезије и прозе. Нарочиту пажњу јавности у Србији привукао је промислима о животу - кратком прозом „Булевар светлости" и бајковито-филозофском приповешћу - романом „Мидар". Члан је Удружења Књижевника Србије и Српско-канадског удружења писаца „Десанка Максимовић" из Торонта. Осим књижевношћу, бави се и кулинарством и грађевинарством. Родом је са Кордуна, а од 1995. године живи у Америци.

Љиљана Пилиповић Карановић је српска књижевница из Републике Српске. Родом је из Лике, средње образовање и вишу школу је завршила у Бихаћу, да би је рат 1992. године преселио у Бања Луку. Објавила је три књиге до сада, а четврта њена књига, роман „Горштак", угледаће светлост дана средином априла у издању новоосноване издавачке куће у Србији, Књижевне радионице Кордун из Филаделфије. Пише инспирисана својим родним крајем - Ликом (есеј „Лика - огњиште моје" и збирка песама „Гдје је бако Лика"). Освојила је другу награду на међународном поетском конкурсу у Риму, а њени књижевни радови налазе се у бројним зборницима.

Уредник и водитељ: Миодраг Јакшић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Бескрајни плави круг Бескрајни плави круг

Аутор:
Милена Божовић Манић

Последња седмична емисија из циклуса СВЕТСКА СЦЕНА И СУСЕДНЕ КУЛТУРЕ посвећена је нашој дијаспори и струјањима између ње и матичне културе у Србији. [ детаљније ]