Читај ми!

Гордана Гавриловић

Чланица Мешовитог хора РТС-a

Високо музичко образовање стекла је на Одсеку за соло певање ФМУ у Београду, у класи Бисерке Цвејић. Магистрирала је на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву, у класи професора Г. Минова. Као солиста и члан камерних састава, освојила је бројне награде и признања на републичким и савезним такмичењима ученика и студената музике, те Награду из Фондације Јелене Михајловић, као најбољи студент одсека.
Усавршавање је наставила на мајсторским радионицама реномираних уметника и професора певања: Николаса Клептона (Велика Британија), Романа Трекела (Немачка), Оливере Миљаковић (Аустрија), Ирине Арсикин (Србија).
Наступала је на концертним подијумима у земљи и иностранству, као члан угледних ансамбала или на солистичким реситалаима (БЕМУС, Вараждинске барокне вечери, Мермер и звуци, Трибина савремене музике у Опатији, Мокрањчеви дани, БЕЛЕФ, Будва театар, Фестивал оргуљске музике, Вечери у Донату, Пиранске вечери итд).
Сарађивала је са многим хоровима („Мокрањац", „Браћа Барух", „Београдски мадригалисти", „Београдски камерни хор", ансамблима „Royal Consort", „Ars Nova", „Nymbus", СО ВС „Станислав Бинички", Нишки симфонијски оркестар, Камерни гудачки оркестар „Collegium academicum"), а учествовала је и у појединим пројектима Позоришта на Теразијама. Наступала је на концертима у Немачкој, Шпанији, Мађарској, Аустрији, као и у многим градовима у земљи (Београд, Ниш, Приштина, Нови Сад, Суботица, Зрењанин) и градовима бивше Југославије (Пиран, Задар, Мотовун, Ријека, Сарајево, Охрид).
За своју матичну кућу РТС остварила је трајне снимке са делима домаћих аутора, снимала за потребе Редакције школског програма РТС (Српска соло песма), док је за ПГП РТС са „Арс Нова" снимила компакт-диск и плочу, са „Београдским камерним хором" компакт-диск, а са „Хором Браћа Барух" плочу.
Певала је солистичке партије у делима: Requiem (В.А.Моцарт, Г.Форе), Stabat Mater (Г.Б.Перголези, Ф.Пуланк), Божићни ораторијум (Сен-Санс), Magnificat (Ј.С.Бах), Духовном концерту (Бортњански).
Остварила је сарадњу са многим значајним диригентима: Младеном Јагуштом, Дејаном Савићем, Весном Шоуц, Војканом Борисављевићем, Миланом Недељковићем, Бојаном Суђићем, Јаном Минов, Павлом Јанковићем, Ђорђем Перовићем. Такође је сарађивала и са другим колегама музичарима, међу којима су Олга Ђорђевић (оргуље), Милутин Младеновић (виолончело), Александар Солунац, Јован Савић (труба), Катарина Алексић (виолина), Ивана Дакић (обоа), Александар Ружичић (флаута), Теа Димитријавић (чембало), као и са клавирским сарадницима Мирјаном Кршљанин,Татјаном Дробни, Зорком Миливојевић...
Активна је као интерпретатор дела камерне, али и духовне и световне музике, опере и соло песама, насталих у временском и стилском распону од барока до данас.
Члан је Хора РТС, а годинама се бавила и педагошким радом у музичким школама Петар Коњовић, Коста Манојловић, Стеван Мокрањац, Јосип Славенски.

Аутор емисије: Ана Ћирица

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво